Connect with us

PRAVO

RS: Poslodavci odlažu pregovore

Zakon o radu donijet 20. januara, a kolektivni ugovori na čekanju. Sindikat RS u strahu da će se o platama pitati samo poslodavci. Rok od 60 dana za početak pregovora je istekao.

Objavljeno

 


 

UKOLIKO svi socijalni partneri što pre ne sednu za pregovarački sto, poslodavci će utvrđivati plate zaposlenih po svom nahođenju i bez ikakvih ograničenja, strahuju u Sindikatu Republike Srpske.

– Što se nas tiče, mi do kraja sedmice apsolutno možemo da ponudimo radnu verziju opšteg kolektivnog ugovora o radu. Međutim, oni koji sazivaju Radnu grupu, tj. druga dva socijalna partnera, Unija poslodavaca i Vlada RS, treba da budu raspoloženi i da prihvate rad u radnim grupama, a to se još nije desilo. Mi smo uputili pozive, ali nismo dobili odgovore, a šta je razlog, zaista ne znamo – istakla je za „Novosti“ predsednik Sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Podsetimo, 20. januara stupio je na snagu novi zakon o radu.

– Do danas se ništa nije desilo. Savez sindikata RS kao odgovoran socijalni partner, bez obzira na to što je bio protiv usvajanja ovog zakona, uputio je zahteve socijalnim partnerima za utvrđivanje najniže plate i otpočinjanje pregovora za zaključivanje opšteg kolektivnog ugovora. Rok od 60 dana za početak pregovora je istekao, a važenje opšteg ugovora i granskih kolektivnih ugovora strogo je određeno do 20. aprila ove godine. To znači da su Unija poslodavaca i Vlada RS prećutali svoju obavezu da se uključe u pregovore po osnovu zakona koji su sami stvorili – ogorčena je Mišićeva i napominje da je izvestan scenario i za 20. april:

– To je rok koji je takođe Vlada sama odredila, a nije isključeno da ga prvi neće ispoštovati. Tada prestaju da važe i opšti i granski kolektivni ugovori. Bojim se da svesno čekaju 20. april da ne budu doneseni kolektivni ugovori i da pitanje plata i prava radnika bude stavljeno isključivo u ruke poslodavaca. Time će ispuniti obećanje Uniji udruženja poslodavaca. Ponavljam, što se nas tiče, mi za pet radnih dana možemo imati usvojen opšti kolektivni ugovor. Radićemo i vikendom, nije problem, mi ćemo svoj deo posla završiti na vreme, ali za „ljubav“ u ovom slučaju je potrebno troje, koliko god to nelogično zvučalo.

Reklama

Iz Unije udruženja poslodavaca poručuju da se neće tako brzo desiti očekivani epilog situacije, ali da ne snose odgovornost zbog toga.

– Sačekaćemo da Ustavni sud reši pitanje ustavnosti po nalogu predsednice Sindikata Ranke Mišić, pa onda možemo razgovarati – kratko je objasnio predsednik Unije poslodavaca RS Dragutin Škrebić, aludirajući na 25. januar, kad je SSRS podneo inicijativu Ustavnom sudu Srpske za ocenu ustavnosti i zakonitosti procedura donošenja novog zakona, dok je ovom sudu 11. februara podnesen zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih članova ovog zakona.

– O opštem kolektivnom ugovoru još se ne može pregovarati, zato što Vlada pre toga treba da uskladi Zakon o Ekonomsko-socijalnom savetu sa Zakonom o radu RS – naglasio je Škrebić.

SMERNICE ZA PREGOVORE

IZ Vlade RS su poručili da je najbitnija dinamika i smernice za dalje pregovore o opštem kolektivnom ugovoru.

– Dogovorili smo principe o kojima ćemo prvo razgovarati. U tom kolektivnom ugovoru „ima lakših i težih stvari“. Krenućemo od lakših, koje su nesporne, kao što su radno vreme, godišnji odmor, plaćeno i neplaćeno odsustvo, dok ćemo za kraj ostaviti ono što je za nas teže – nadoknade koje se isplaćuju ili dodaci na platu – poručili su iz Vlade RS.

Reklama

IzvoR. Večernje novosti

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu