Connect with us

BIZLIFE

Ovako izgleda idealan CV: Kratko, jasno, istinito…

Mnogi od prevelikog entuzijazma tokom pisanja radne biografije previše natrpaju dokument ili izostave neki važan dio. Evo kako vam stručnjaci savjetuju da napišete svoj CV i tako povećate šansu da dobijete posao.

Objavljeno

 


Jedna strana i ni slovo više

Ovo boli, ali – poslodavci ne čitaju tvoju biografiju. Oni je prelete za najviše 30 sekundi. Neka ima samo jednu stranu ako imate manje od 10 godina iskustva.

Ne pišite samo o jednoj poziciji

Ne nagovještavajte da želite samo jedno zaduženje. Tako ograničavate sebe i šansu da dobijete ponudu.

Koristite unaprijed pripremljen šablon

Ako niste vični dizajnu, pokušajte na internetu unaprijed pronaći pripremljene šablone. Ima ih mnogo, ali najbolje prolaze tabele sa tri kolone.

Reklama

Kratke rečenice

Ponovno se vraćamo na pravilo 30 sekundi. Koristite takozvane bulete ili brojeve. Neka rečenice budu kratke. Neka opisi budu prezicni. Neka rečenica ima najviše dva reda, ali najbolje je da ima samo jedan red.

Djela, a ne riječi

Ne fokusirajte se na položaje na kojima ste radili nego na stvari koje ste postigli. Bolje je da napišete: „Pomogao sam da se poveća profit radnje za dvadeset posto“, nego: „Bio sam pomoćnik menadžera“.

Brojevi su bitni

Izražavajte se u brojevima. Ako ste postigli nešto – koliko je to poboljšanje u procentima? Ako ste osvojili nagradu, među koliko kandidata ste izabrani?

Reklama

Pažljivo birajte projekte koje navodite

Izaberite od tri do pet projekata. Dobra stvar je što ne moraju biti završeni, ako ste im se posvetili na duže vrijeme, to je dovoljno.

Za „desert“

Ako spominjete svoje uspjehe na dodatnim projektima, pazite što birate – ne navodite uspjehe koji nisu relevantni za posao koji želite. To što ste u srednjoj školi pobijedili na natjecanju za skok udalj vjerojatno nije bitno za poziciju šefa kuhinje.

Ne okolišajte i pazite što kitite

Naravno da ćete pomalo uljepšati biografiju, ali pazite da ne pretjerate. Navodite samo jezike koje stvarno znate, a ukoliko neki znate površno, napišite to u zagradi. Ne želite da vas šef pošalje u Španjolsku, jer navodno znate jezik, da bi se potom ispostavilo da vam treba prevoditelj.

Reklama

 

Izvor: Manager.ba

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu