Connect with us

BIZLIFE

5 tipova iritantnih kolega i kako izaći na kraj s njima

Za razliku do prijatelja kolege ne možete birati. No, iako su prijateljstva na poslu uobičajena, podjednako su česti i slučajevi u kojima vam pojedini kolege doista idu na živce.

Objavljeno

 


 

U svakoj kompaniji naići ćete barem na jednu osobu koja će vam biti iritantna i ne, to ne mora nužno biti vaš budući šef. Ipak, u pitanju je problem koji se lako može riješiti slijedite li ove savjete:

1) Kolega koji stalno upada u riječ

S vremena na vrijeme svi se nađemo pod određenim utiskom i uzbuđeno prekinemo nečije izlaganje kako bismo se nadovezali svojim iskustvom ili idejom, ali ovdje govorimo o nečem sasvim drugom: o osobi koja drugima stalno upada u riječ, nevezano o tome je li u pitanju sastanak, neformalni ili telefonski razgovor. Osim što je riječ o iritantnom ponašanju ovo otežava komunikaciju među kolegama, a time i kvalitetnu razmjenu poslovnih informacija.

Šta učiniti?

Sljedeći put (nevezano o tome jeste li s kolegom ‘jedan na jedan’ ili u grupi) prvu upadicu ignoririšite. Ako se upadanje u riječ ponovi, ljubazno ali odlučno recite: „Molim te dozvoli da završim ono što sam htio/htjela reći, a zatim ću/ćemo rado saslušati i tvoje mišljenje. Dakle, kao što sam rekao/la…“

Zatim, ukoliko razgovarate u grupi, i govor tijela usmjerite prema ostalim kolegama (stopala, torzo, dlanove). Kada završite sa svojim izlaganjem, okrenite se kolegi koji ima običaj prekidati i na taj način mu dajte do znanja da je sada njegov red.

Reklama

2) (Pre)znatiželjan kolega

S kolegama na poslu provodite 40 ili više sati sedmično, stoga je normalno da s vremenom odnos postane opušten, a atmosfera ležernija. Ipak, neki detalji iz vašeg života imaju pravo ostati samo vaši. Nažalost, uvijek će se naći netko tko ne misli tako i tko pokušava ‘prijeći granicu’, postavljati vrlo lićna pitanja o zdravlju, težini, ljubavnom statusu, visini plaće, porodičnim odnosima ili bilo kojoj drugoj temi o kojoj vama nije ugodno raspravljati.

Šta učiniti?

Ukoliko ne želite povrijediti osobu možete se nasmijati na postavljeno pitanje i odgovoriti nešto duhovito. Ponekad ćete ipak morati otvoreno dati do znanja da pitanje nije primjereno, a tada je najbolji direktan odgovor: „Radije ne bih govorio/la o tome“ ili „To je prilično lično pitanje, radije bih da promijenimo temu“ i zatim jednostavno počnite pričati o nečem drugom.

3) Kancelarijski klovan

Odlično je kada imate duhovitog kolegu! Osim kada to utječe na vašu produktivnost i kada je u pitanju osoba čije vam šale nisu smiješne te koja baš ništa ne shvaća ozbiljno.

Šta učiniti?

Tajna je u ignorisanju. Kada kolega izjavi nešto ‘duhovito’ možete mu nakratko uputiti smješak, a zatim nastavite s poslom ili s temom o kojoj ste do tada govorili. Isto vrijedi i za pisanu komunikaciju: kada osoba napravi duhovitu upadicu jednostavno je ignorišite i nastavite razgovor kako ste planirali.

Reklama

4) Kolega mikromenadžer

Ovdje govorimo o kolegi koji se postavlja kao da vam je šef i provjerava jeste li odradili zadatak, poslali mail, popunili izvještaj ili tabelu a naravno, uvijek je tu i kada treba udijeliti ‘konstruktivnu kritiku’. Ovo, osim što je iritantno na ličnom nivou, potkopava vaš autoritet u očima ostalih kolega ili bilo koje druge (nadređene) osobe.

Šta učiniti?

Kako je u pitanju delikatna situacija razgovor je najbolje obaviti nasamo te izvan kancelarije, na ‘neutralnom terenu’. Jednom kada s kolegom ostanete nasamo možete mu/joj reći: „Vidi se da si jako marljiva osoba i želiš da posao bude obavljen dobro i na vrijeme. To je stvarno odlično.“

Započnete li razgovor komplimentom veće su šanse da osoba dobro prihvati i drugi dio priče koji bi mogao zvučati otprilike ovako: „Ipak, tvoja konstruktivna kritika prilično se kosi s ciljevima koje sam definirao/la sa šefom i prioritetima koje imam. Iako cijenim tvoje mišljenje, cijenio/la bih i kada bi komentare na moj rad ograničio/la samo na onaj dio koji se tiče tebe i tvoje uloge u zadatku.“

5) Kolega zlostavljač

Mislite da je ovakvo ponašanje rezervisano za školarce, ali zlostavljača nažalost ima i na radnim mjestima: to su oni ljudi koji upućuju zlobne komentare, stalno kritikuju vaš rad, dovode u pitanje vaše procjene, ogovaraju vas ili rade još gore stvari.

Šta učiniti?

Reklama

Vaša reakcija zavisiće o stepenu maltretiranja. Ukoliko su u pitanju zlobni komentari ili ‘pasivno-agresivni mailovi’ pokažite osobi da vas ne može povrijediti te zlobne komentare u potpunosti ignorišite ili smireno odgovorite „Ovo nije bilo lijepo“ ili „Bilo bi dobro da popričamo o tome uživo budući da očito imamo različito mišljenje o temi.“

Ovakve neugodne situacije s vremenom eskaliraju do mjere da je razgovor s osobom na ‘višem nivou’ neizbježan, bilo da je u pitanju vaš nadređeni ili HR stručnjak, posebno ukoliko vas koelga na sve moguće načine nastoji uvrijediti, poniziti, zastrašiti, ucjenjivati i slično.

Ukoliko se ipak na ovaj način ponaša vaš nadređeni, potražite među ostalim menadžerima osobu u koju imate povjerenja i iznesite joj svoj problem te zatražite savjet. U takvoj situaciji dobro je i inicirati razgovor na najvišem nivou, međutim, većina zaposlenika zazire od toga radi straha od ‘osvete’, gubitka posla i slično.

 

Izvor: MojPosao.net

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu