Connect with us

PRAVO

Panamska firma zloupotrijebila Crveni krst kako bi prikrila porijeklo novca

CIRIH – Panamska advokatska firma Mossack Fonseca pomagala je pojedinim klijentima u skrivanju novca tako što je prikazivala da su povezani sa finansiranjem Crvenog krsta i drugih humanitarnih organizacija, pokazali su najnoviji detalji objavljeni danas.

Objavljeno

 


Objavili su ih francuski „Le Monde“, švicarski „Le Matin Dimanche“ te „Sonntags Zeitung“ koji su dio medijske mreže koja ima pristup Panamskim dokumentima koji su procurili iz kompanije Mossack Fonseca. Na taj način su, kako tvrde listovi, klijenti lakše otvarali račune u bankama za svoje ofshore firme prikrivši tako porijeklo više miliona dolara. Mossack Fonseca osnovala dvije fondacije Mossack Fonseca osnovala je dvije fondacije čiji je službeni korisnik bio Crveni krst. Te fondacije imale su udio u 500 kompanija. Navodi se da je korišćen naziv Međunarodni Crveni krst umjesto Međunarodni komitet Crvenog krsta. Predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Peter Maurer izjavio je da njegova organizacija nije imala nikakve veze sa ofshore kompanijama i da nikada nije dobila nikakvu donaciju od njih. Glasnogovornica MKCK Claire Kaplun izjavila je za medije da posljednja otkrivanja za njih predstavljaju „potpuno iznenađenje i šok“ i dodala da je korištenje imena ili loga grupe bez dozvole zabranjeno međunarodnim pravom. Jedanaest i pol miliona dokumenata procurilo je iz kompanije Mossack Fonseca iz Paname, koja je brojnim svjetskim državnicima pomagala u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza. Međunarodni konzorcijum novinara istraživača (ICIJ) je otkrio tajne dokumente o poslovanju pomenute kompanije u Panami i podijelio ih sa 80 svjetskih medijskih kuća. Njemački list „Suddeutsche Zeitung“ i britanski „The Guardian“ su objavili dio tih dokumenata koji otkrivaju kako su ofshore kompanije prale novac i izbjegavale poreze brojnih klijenata, među kojima su bile i desetine predsjednika i visokih zvaničnika država iz cijelog svijeta, kao i biznismena, sportista i drugih javnih lica i subjekata. Riječ je o jednom od najvećih slučajeva otkrivanja tajnih dokumenata u historiji, a u javnosti je nazvan „Dosje Panama“ (Panama Papers).

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu