Connect with us

PRIVREDA

Perutnina Ptuj najavljuje povećanje tržišnog udjela u BiH

U okviru međunarodnog informativno-promotivnog projekta „Kvalitetno, sigurno, sljedivo – peradsko meso EU porijekla“ rukovodioci Grupacije Perutnine Ptuj su u Sloveniji najavili povećanje tržišnog udjela u Bosni i Hercegovini.

Objavljeno

 

Riječ je o projektu koji Evropska unija i Slovenija nizom aktivnosti provode od februara 2014. godine do februar naredne godine do kada će tržištu Jugoistočne Evrope, odnosno Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Makedoniji i Kosovu biti predstavljane prednosti kvalitetnog živinskog mesa koje se proizvodi po standardima EU. Predsjednik Uprave Grupacije Perutnine Ptuj Tibor Šimonka je na konferenciji upriličenoj u sjedištu kompanije bh. novinarima predstavio grupaciju i ciljeve za naredni period, s posebnim osvrtom na planirane korake ka poboljšanju poslovanja u BiH.

Ističući kako je danas po prosječnoj potrošnji pileće meso na drugom mjestu s tendencijom rasta, Šimonka je kazao kako je izvjesno da će industrija peradarskog mesa i mesnih prerađevna zasigurno u narednim godinama uzmati sve veći udio u potrošnji domaćinstava. Ukazujući na činjenicu da najveći slovenački proizvođač Perutnina Ptuj godišnje proizvede 80 miliona kilograma mesa i mesnih prerađevina po strogo kontrolisanoj proceduri koje svakodnevno kupuje dva miliona kupaca, Šimonka je kazao da posluju u brojnim zemljama, uključujući i BiH u kojoj djeluju dvije firme, jedna u Brezi i jedna u Srbcu.

Kazao je da su ove dvije firme prošle godine ostvarile dobit od 47 miliona eura, ali da u Upravi nisu zadovoljni poslovanjem u BiH jer već tri godine bilježe gubitak tržišnog udjela. „U narednom periodu smo odlučni da posebno poradimo na jačanju poslovanja u BiH i vratimo se na parametre koje smo imali 2013. godine.

Već su načinjene određene izmjene u menadžmentu i da je u toku procedura ujedinjevanja firmi u Brezi i  Srbcu u jedan subjekt“, kazao je Šimonka, a na upit novinara je dodao da kompanija ne namjerava nikakvo smanjenje broja uposlenih u BiH. Najavio je i veće izdatke za marketing, naglasivši da je upravo smanjenje tih izdvajanja jedan od tri razloga slabijeg poslovanja u BiH. Na upit novinara AA da uporedi kvalitetu radne snage u BiH sa onom u preostalih šest država regiona u kojima Perutnina ima ukupno 20 firmi, Šimonka je kazao da svakodnevni parametri proizvodnje i rada jasno pokazuju da je bh. radna snaga kvalitetna i ni po čemu odgovorna za slabije poslovanje u protekle tri godine. Novinarima iz BiH se obratila i Brigita Vindiš Zelenko, rukovodila Službe za kvalitetu i okoliš, koja je predstavila proces rada i strogih kontrola u Perutnini Ptuj.

Naglasivši kako Grupacija ima svoje unutrašnje službe kontrole, ali i vanjske kontrole nadležnih institucija Slovenije i EU, Vindiš Zelenko je nabrojala sve standarde ima kompanija, a među kojima su ISO standard za kvalitet i okoliš, halal certifikat, te strogi standard McDonalds.

Izvor: Nezavisne

Nastavite čitati

BIZNIS

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.