Poljoprivreda i drvna industrija mogle bi biti džoker za razvoj ekonomije

0

 

Sektori koji bi mogli biti naša komparativna prednost su infrastruktra i poljoprivreda, a sektori sa konkurentskom prednosti su energetika, metalna i drvna industrija jer u njima jedino ostvarajemo značajan suficit.

Momir Tošić, direktor makroekonomskog sektora VTK, navodi da je zato bitno da pokušamo da naš izvoz, koji se zasniva na izvozu sirovine i poluproizvoda, unaprijediti i krenuti sa proizvodnjom gotovih proizvoda sa višom dodanom vrijednosti. Osobito kada se uzme u obzir da takve proizvde iz ovih oblasti najviše uvozimo.

Sektori koji bi mogli pomoći podizanju konkurentnosti su i infrastruktura i poljoprivreda gdje imamo značajan potencijal, navodi Tošić.

Koliko je cijenjen naš proizvod vani, navodi, pokazuje i činjenica da smo u oštroj konkurenciji uspjeli početi sa izvozom povrća u EU i voća u Rusiju.

„Dalji uspjeh naravno ovisit će od ulaganja u ovu oblast. Naši poljoprivrednici nemaju sredstva da ulažu u zaštitne mreže, u podizanje novih nasada.Vrlo ćemo teško bez stimulacije države u ovoj oblasti ostati konkurentni ostalima. U ovom momentu možemo kroz IPA fondove da dođemo do ovih sredstva, a to ne možemo bez reformi i zajedničke poljoprivredne strategije“,navodi ona dodajući da bi sa tim reformama trebali krenuti što prije kako bi uspjeli podignuti naš agrar na neku višu razinu.

Navodi da su prednosti Bosne i  Hercegovine to što smo još jedna od ekološko nezagađenih zemalja.“Nismo ni svjesni kolika će biti vrijednost proizvodnje organske hrane na ovim prostorima na kojima nije palo vještačko đubrivo dugi niz godina. Kvalita našeg mesa je također neosporna, navodi on.

To su naše prednosti, a naš najveći problem je da li ćemo uspjeti u ovim reformama i pridružiti se EU i doći u situaciju da koristimo IPA fondove i napravimo jedan iskorak jer mi sami i sa proračunima eniteta nećemo moći mnogo uraditi i podržati ovu oblast, navodi Tošić. 

Podsjetimo, da je BIH uspjela dogovoriti okvirnu strategiju za poljoprivredu našoj poljoprivredi bi bila dostupna bespovratna sredstva za razvoj ove oblasti iz IPA fondova. No,zbog nemogućnosti političkog dogovora poljoprivreda je i dalje bez istih. Sa druge strane jučer smo za tu svrhu dogovorili kredit u vrijednosti 5.350.000 dolara namijenjenom za ulaganje u ruralno poduzetništvo i razvoj infrastrukture ruralnog tržišta.

 

Izvor: Akta.ba