Zastoj s mesom smanjio bh. izvoz u Tursku za petinu

0

Uvoz iz Turske iznosio je 128 miliona KM i povećan je za 10,8 posto.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH ističu da je u Tursku najviše izvezeno ulje suncokreta, sjedala, šećera, kukuruza i ostalih proizvoda od kože, ali da izvoza mesa u prvom kvartalu ove godine nije bilo zbog problema oko određivanja kvota.

Direktor makroekonomskog sektora u VTK BiH Momir Tošić istakao je da se izvoz mesa u Tursku treba iskoristiti i da su problemi oko izvoza mesnih proizvoda lekcija koja se treba naučiti.

„Mi smo prošle godine dobili vjetar u leđa i smatramo da to moramo sada iskoristiti sa našim izvozom mesa u Tursku i tim kvalitetom koji smo postigli. Bilo je malih nesporazuma ali smatramo da je to još jedna lekcija koju smo naučili, a to isto važi i za izvoz voća i povrća i da moramo ono što smo dogovorili apsolutno i ispoštovati. Naš brend mora biti tok kvaliteta”, dodao je Tošić.

„Izvoza mesa nije bilo u prethodnom kvartalu, jer je bio problem oko određivanja kvota sa Turskom. To se riješilo nedavno kada je naša delegacija posjetila Tursku, tako da izvoz mesa očekujemo tek u narednom periodu“, kazala je za AA stručni saradnik za makroekonomski sistem Belma Hasić.

Hasić je istakla da je Turska i dalje naznačajniji vanjskotrgovinski partner u takozvanim „ostalim tržištima“, ali da je pad izvoza u odnosu na prošlu godinu uzrokovan zastojem oko izvoza mesa i njegovih prerađevinja.

„Tursko tržište se pokazalo kao veoma profitabilno za agroindustrijski sektor u prethodnoj godini, tako da očekujemo nastavak rasta i u tekućoj godini“, kazala je Hasić.

Izvor: Biznis.ba