Connect with us

BIZLIFE

Poziv za učešće na seminaru „Pravila javnih nabavki Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj“

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine/Sektor za edukaciju u saradnji sa Agencijom za javne nabavke Bosne i Hercegovine, Svjetskom bankom (WB) i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) organizira seminar na temu „Pravila javnih nabavki Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj“.

Objavljeno

 


Seminar će se održati 18. 4. 2016. godine u prostorijama Komore (Branislava Đurđeva 10, Sarajevo) sa početkom u 09:00 sati.

Cilj seminara je informiranje i priprema kompanija iz Bosne i Hercegovine za učešće u projektima koje finansira Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Na seminaru će se prezentirati pravila javnih nabavki i mogućnosti učešća na tenderima Svjetske banke te pravila i politika javnih nabavki Evropske banke za obnovu i razvoj. Pored toga, prezentirati će se proces pripreme ponuda, najčešći razlozi za odbijanje ponuda, proces žalbi te dati savjeti i preporuke potencijalnim ponuđačima.

Za učesnike, koji budu zainteresirani za individualne sastanke sa ekspertima WB i EBRD, moguće je organizirati iste 19.04.2016. godine.

Učešće na događaju je besplatno.

Prijavni obrazac potrebno je dostaviti najkasnije do 13. 4. 2015. godine do 12:00 na email adresu: [email protected] ili poslati na broj faxa: 033 566-205.

Reklama

Dodatne informacije na telefon 033 566-201.

Izvor: banke&Biznis

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu