Connect with us

BIZLIFE

Predstavljen Coca-Colin program ljetnih praksi

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo pokrenula je jedinstveni program prakse, koji studentima pruža priliku za uspješnu pripremu poslovne karijere kroz rad s mentorima, edukaciju, treninge i upoznavanje s poslovanjem Coca-Colinog sistema

Objavljeno

 


Coca-Cola HBC B-H Sarajevo predstavila je program studentskih ljetnih praksi Coke Summership 2016. Mogućnost prijave za program imaju svi studenti treće i četvrte godine, apsolventi, diplomci koji su studije završili u prethodne dvije godine, kao i polaznici master studija akreditovanih univerziteta u Bosni i Hercegovini. 

Upravljanje projektima, vještine prezentovanja, liderske sposobnosti, poslovna komunikacija i efikasno upravljanje vremenom te prodaja i marketing samo su neke od oblasti u kojima će se polaznici programa Coke Summership imati priliku usavršavati.

Svi zainteresovani studenti koji žele povećati šanse za zaposlenje i steći dodatna znanja uz zanimljivo ljeto mogu ispuniti prijavu i online test od 5. aprila do 15. maja na web-stranici www.cokesummership.ba.

Prijave će pratiti period selekcije kandidata, a odabrani studenti pohađaće program Coke Summership tokom jula i avgusta. Nakon završene prakse, svi studenti će dobiti potvrdu o završenoj praksi i ući će u bazu za potencijalne zaposlenike kompanije Coca-Cola HBC B-H Sarajevo. 

“Zadovoljstvo mi je što u ovoj godini, u kojoj obilježavamo četrdeset godina poslovanja u Bosni i Hercegovini, pokrećemo program Coke Summership i pružamo priliku mladima da stiču kvalitetna znanja te što ih ohrabrujemo da svojim radom u Bosni i Hercegovini daju svoj doprinos razvoju lokalne zajednice.

Vjerujem da će mogućnost sticanja praktičnih znanja u velikom sistemu kao što je Coca-Cola biti dodatna inspiracija i motivacija mladim i talentovanom ljudima koji će dobiti priliku da učestvuju u programu ljetne prakse. Kompanija Coca-Cola HBC B-H Sarajevo svojim zaposlenicima kontinuirano pruža mogućnost da proširuju svoja znanja i stiču nova, a program Coke Summership im daje priliku da ta znanja i stečeno iskustvo prenesu studentima. 

Reklama

Uvjerena sam da će svi učesnici programa prepoznati ovu priliku za unapređenje vještina i kompetencija neophodnih za rad na sve zahtjevnijem tržištu rada. Ovo će biti prilika da upoznamo izuzetne i ambiciozne mlade ljude koji će u budućnosti postati dio našeg tima, drugih značajnih bh. kompanija i budući lideri”, rekla je Maria Anargyrou-Nikolić tokom predstavljanja projekta.

Po trenutnim procjenama, procenat nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini je iznad 60 posto, što ovo pitanje dovodi u sam vrh prioriteta bosanskohercegovačkog društva.

„U želji da pomognemo mladim ljudima koji će svojim  radom doprinjeti napretku Bosne i Hercegovine, koristimo svaku priliku da podržimo ili budemo dio projekta koji će zaposliti i pomoći što više mladih ljudi da lakše dođu do zaposlenja. Zadovoljstvo je podržati jedan ovako značajan program,  iza kojeg stoji Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, jer nas povezuje isti cilj – doprinijeti zapošljavanju mladih. Coca-Cola ovim projektom  osigurava mladim ljudima priliku da steknu radnu praksu u izuzetnom poslovnom okruženju velikog sistema i da im kroz praktični rad omogući da steknu vještine koje se mogu steći samo u praksi te da ih, na koncu, motiviše da pronađu posao, a  naša Služba,  kroz vlastite programe sufinansiranja i podrške projektima koji doprinose zapošljavanju mladih – djeluje u istom pravcu. 

Zbog toga nas izuzetno raduje da pružamo podršku promociji programa ljetnih praksi – Coke Summership u ovoj, a nadam se  i u narednim godinama“, izjavio je Igor Kamočaji, direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Tokom šestosedmičnog programa studenti će sticati iskustvo radeći tri dana sedmično na konkretnim projektima s mentorima i provodeći dva dana na interaktivnim predavanjima i radionicama. Putem ovog programa Coca-Cola HBC Bosna i Hercegovina nastavlja na praktične i primjenjive načine mladima pružati raznovrsna poslovna znanja i nova iskustva.

Izvor: .cokesummership

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu