Connect with us

PRIVREDA

Banjalučki aerodrom konačno prednjači

BANJALUKA, Iako još zvanično nije poznato kada će ponovo početi izvoz mesa u Tursku i koje kompanije će izvoziti, aerodromi u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu i Mostaru započeli su s pripremama i lobiranjem, s ciljem da se izvoznici odluče da baš preko njih juneće meso plasiraju u Tursku.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Prema nezvaničnim informacijama, banjalučki aerodrom mogao bi da ostane lider u ovom poslu s obzirom na to da ima najbolje uslove, a i u nekim kompanijama koje se nadaju novim ugovorima kažu da će izvoz nastaviti preko Banjaluke, bez obzira na to što im je aerodrom u Tuzli ili Sarajevu bliži.

„Gotovo sigurno je da ćemo ponovo izvoziti preko Banjaluke, jer imaju najbolje uslove i uslugu pretovara mesa iz hladnjače u avione“, rekao je Branko Krstić, direktor bijeljinskog „Mesoprodukta“, dodajući da su određene količine mesa za Tursku već obezbijeđene i da se čeka samo da se taj posao nastavi.

Što se tiče nastavke posla, odnosno izvoza 5.700 tona junećeg mesa u Tursku, uskoro će se znati koje sve firme će dobiti taj posao, jer je tender za izbor firmi za izvoz mesa tek nedavno zatvoren. Inače, posao izvoza mesa, barem što se tiče aerodroma, funkcioniše na način da aerodrom uspostavi saradnju i potpiše ugovore sa avio-kompanijama koje se bave isključivo kargo saobraćajem i od njihovih ponuda praktično zavisi i cijena prevoza tereta.

Reklama

Do sada, dozvole za kargo saobraćaj imali su aerodromi u Banjaluci i Sarajevu, a tek odnedavno dobili su je i aerodromi u Tuzli i Mostaru. Jedan od izvoznika mesa u Tursku ispričao nam je da cijena leta iz Banjaluke za Tursku košta od 3.500 do 4.000 evra, a da je na aerodromu Sarajevo prvobitno bila 11.000, a kasnije je smanjena na 8.000 evra.

„Banjalučki aerodrom radi sa dvije ili tri kargo kompanije, a sarajevski samo sa jednom kompanijom koja ima monopol nad tim aerodromom i ne dozvoljava nikome drugom da uđe u taj posao. Zato je oko 130 letova otišlo iz Banjaluke, a iz Sarajeva tek nekoliko“, ispričao je izvor „Nezavisnih“.

Isti izvor navodi da bi pojedinim izvozncima, kao onima koji se nalaze u Bijeljini, više odgovaralo da juneće meso plasiraju preko aerodroma u Srbiji koji je i bliži, ali i jeftiniji, ali da Turci to nisu htjeli dozvoliti, već su isključivo tražili da se angažuje domaća operativa.

„Većina će ponovo izvoziti preko Banjaluke i vjerovatno će od juna svaki dan biti po jedan let, jer ostali aerodromi nisu ispunili sve potrebne uslove, a i sumnjam da mogu postići bolju cijenu“, ispričao je isti izvor. Ipak, s druge strane, u Međunarodnom aerodromu Tuzla kažu da su ispunili sve tehničke uslove za izvoz mesa i da su o tome obavijestili sve potencijalne izvoznike.

Reklama

„U ovom trenutku mi ne znamo ko su izvoznici, ali smo kontaktu sa nekim avio-kompanijama koje bi u slučaju da dođe do realizacije bile spremna ponuditi svoj servis tim izvoznicima ili uvoznicima za obavljanje tog posla“, rekao je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli, ističući da cijena prevoza isključivo zavisi od kompanija sa kojima će se potpistivati ugovor i onoga što su one ponudile izvoznicima ili uvozn

Da su se Međunarodni aerodrom Tuzla, ali i Vlada Tuzlanskog kantona ozbiljno posvetili osposobljavanju kargo saobraćaja, govori i činjenica da je iz budžeta kantona obezbijeđeno 250.000 KM za stvaranje preduslova za početak kargo saobraćaja u junu ove godine. Podsjećanja radi, nakon poplava u BiH 2014. godine Turska je odborila bescarinski uvoz 15.000 tona  mesa iz BiH, koji je nakratko zbog malverzacija određenih kompanija bio zaustavljen. Nakon pregovora Turska je ponovo odobrila izvoz, a o kolikom poslu se zapravo radi, najbolje govori podatak da je tokom 2012. i 2013. godine izvezeno mesa u vrijednosti od  6.000 KM, da bi u toku 2015. godine dostiglo cifru od 87 miliona KM.

 

Izvor: Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Reklama

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Reklama

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Od

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Reklama

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu