Connect with us

TEHNOLOGIJA

Budite oprezni: Savjeti stručnjaka za sigurnije surfanje internetom

Do sada su objavljeni brojni savjeti stručnjaka o načinima na koji se korisnici mogu zaštititi na mreži te su u velikom broju slučajeva sami korisnici, odnosno njihova nepažnja ili lijenost (odabir jednostavnih lozinki koje koriste za više različitih online servisa, surfanje opasnim stranicama, skidanje sumnjivih datoteka s interneta itd.) veliki krivci što im je netko upao u mail sandučić, profil na Facebooku i slično.

Objavljeno

 


Savjete o sigurnijem surfanju internetom nedavno su u knjizi  Obfuscation: A User’s Guide for Privacy and Protest’ podijelili profesori sa sveučilišta u New Yorku Finn Brinton i Helen Nissenbaum, a neke od detalja o njihovim savjetima zaštite privatnosti objavili su na The Daily Mailu.

Iako većina ljudi vjeruje kako se na internetu nemoguće sakriti i u potpunosti zaštititi svoju privatnost, Brinton i Nissenbaum kažu kako danas postoje brojni načini s kojima možete ‘sakriti’ svoje digitalne tragove, poput alata TrackMeNot na čijem s razvoju, osim drugih profesora s NYU-a, sudjelovala i Helen Nissenbaum. Ovaj je alat, odnosno ekstenzija za preglednike internetskih stranica posebno zanimljiv jer on ne skriva pretrage koje korisnici rade na Googleu i drugim pretraživačima, već naprotiv, stvara brojne nove upite kako bi ‘zbunio tražilicu’. Ovaj će alat tako pored pojma kojeg korisnik pretražuje (npr. o cijenama automobila) poslati i brojne lažne upite poput npr. informacija o vrtnim alatima, aktivnim vulkanima i brojne druge upite te Google na ovaj način neće moći saznati prave informacije o korisnicima koje bi naknadno mogao iskoristiti i na njima zaraditi. Drugi alat koji savjetuju jest ADNAUSEUM koji djeluje zajedno s ad blockerom te klika na sve oglase na stranici – na taj je način također nemoguće stvoriti profil o korisniku i saznati što doista voli. Jasno je kako je korisnicima jako teško nestati s online radara i izbjeći konstantni nadzor kojim su izloženi na mreži, no autori ove knjige htjeli su edukovati ljude kako sigurnije surfati te kako je potrebna regulacija virtualnog prostora s kojom bi se spriječilo brojne organizacije i kompanije u korištenju podataka protiv samih korisnika.

Ne samo da nismo dopustili drugima skupljanje naših privatnih informacija, već su ‘nevidljivi procesi i dosjei koji se o korisnicima stvaraju iznimno kompleksni, a njihove posljedice teško je predvidjeti’, tvrde autori ‘Obfuscationa’. Osim navedenih alata, autori ove knjige savjetuju korisnicima i da se pridržavaju i drugih dobro poznatih savjeta za zaštitu privatnosti – npr. ne preporuča se korištenje opcije ‘Find my Friends’ na Appleovim telefonima, treba biti pažljiv prilikom odabira šifri, stranica kojima surfaju itd.  

 

Izvor : Zimo hr

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Kompanija Richarda Bransona u BiH promijenila vlasnike i identitet

Objavljeno

 

Od

Kompanija Virgin Pulse Bosnia, jedan od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini, primijenila je ime i vizuelni identitet, nakon spajanja i promijena u vlasničkoj strukturi.

Podsjećanja radi, riječ je o kompaniji koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson.

Kompanija Virgin Pulse nedavno je spojena sa drugom kompanijom, HealthComp. Nova kompanija koja je nastala spajanjem ove dvije firme zove se Personify Health, pa je posljedično preimenovana i kompanija u BiH, izvještava BiznisInfo.ba.

Kombinovana vrijednost dvije kompanije je 3 mlrd USD. Obje kompanije se bave unapređenjem zdravlja koristeći najsavremenije tehnologije.

Od spajanja, dvije firme su predstavile prvu i jedinu personaliziranu zdravstvenu platformu – sve na jednom mjestu. Personify Health pomaže firmama da optimiziraju ulaganja u svoje članove dok istovremeno osnažuje ljude da se dublje bave svojim zdravljem.

Nova kompanija ima kompleksnu vlasničku strukturu iza koje stoje veliki ulagači. Većinski vlasnik Personify Healtha je fond New Mountain Capital, div koji upravlja imovinom ukupne vrijednosti od preko 40 mlrd USD. Fond je osnovao Steve Klinsky 1999. godine.

Reklama

Drugi veliki dioničari Personify Healtha su Blackstone, Marlin Equity Partners i Morgan Health.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, firma Virgin Pulse Bosnia prošle godine je ostvarila ukupne prihode od oko 32,4 mil KM. To su rekordni prihodi i predstavljanju veliko povećanje u odnosu na 21,4 mil KM iz 2021. godine ili 12,7 miliona iz 2020. godine. Nedavno su dosegli broj od 600 zaposlenih u BiH.

Virgin Pulse Bosnia ima sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu. Ova kompanija u BiH se neprestano širi. Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Iz naše zemlje, oni rade sa klijentima širom svijeta.

Virgin Puls je 2018. preuzeo tuzlansku firmu Piksel Interactive koja je tada zapošljavala oko 100 mladih i obrazovanih ljudi. Kompanija, koja se od tada zove Virgin Pulse Bosnia, konstantno se širi. Agencija za promociju stranih investicija proglasila Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

U trendu