Connect with us

TEHNOLOGIJA

Budite oprezni: Savjeti stručnjaka za sigurnije surfanje internetom

Do sada su objavljeni brojni savjeti stručnjaka o načinima na koji se korisnici mogu zaštititi na mreži te su u velikom broju slučajeva sami korisnici, odnosno njihova nepažnja ili lijenost (odabir jednostavnih lozinki koje koriste za više različitih online servisa, surfanje opasnim stranicama, skidanje sumnjivih datoteka s interneta itd.) veliki krivci što im je netko upao u mail sandučić, profil na Facebooku i slično.

Objavljeno

 

Savjete o sigurnijem surfanju internetom nedavno su u knjizi  Obfuscation: A User’s Guide for Privacy and Protest’ podijelili profesori sa sveučilišta u New Yorku Finn Brinton i Helen Nissenbaum, a neke od detalja o njihovim savjetima zaštite privatnosti objavili su na The Daily Mailu.

Iako većina ljudi vjeruje kako se na internetu nemoguće sakriti i u potpunosti zaštititi svoju privatnost, Brinton i Nissenbaum kažu kako danas postoje brojni načini s kojima možete ‘sakriti’ svoje digitalne tragove, poput alata TrackMeNot na čijem s razvoju, osim drugih profesora s NYU-a, sudjelovala i Helen Nissenbaum. Ovaj je alat, odnosno ekstenzija za preglednike internetskih stranica posebno zanimljiv jer on ne skriva pretrage koje korisnici rade na Googleu i drugim pretraživačima, već naprotiv, stvara brojne nove upite kako bi ‘zbunio tražilicu’. Ovaj će alat tako pored pojma kojeg korisnik pretražuje (npr. o cijenama automobila) poslati i brojne lažne upite poput npr. informacija o vrtnim alatima, aktivnim vulkanima i brojne druge upite te Google na ovaj način neće moći saznati prave informacije o korisnicima koje bi naknadno mogao iskoristiti i na njima zaraditi. Drugi alat koji savjetuju jest ADNAUSEUM koji djeluje zajedno s ad blockerom te klika na sve oglase na stranici – na taj je način također nemoguće stvoriti profil o korisniku i saznati što doista voli. Jasno je kako je korisnicima jako teško nestati s online radara i izbjeći konstantni nadzor kojim su izloženi na mreži, no autori ove knjige htjeli su edukovati ljude kako sigurnije surfati te kako je potrebna regulacija virtualnog prostora s kojom bi se spriječilo brojne organizacije i kompanije u korištenju podataka protiv samih korisnika.

Ne samo da nismo dopustili drugima skupljanje naših privatnih informacija, već su ‘nevidljivi procesi i dosjei koji se o korisnicima stvaraju iznimno kompleksni, a njihove posljedice teško je predvidjeti’, tvrde autori ‘Obfuscationa’. Osim navedenih alata, autori ove knjige savjetuju korisnicima i da se pridržavaju i drugih dobro poznatih savjeta za zaštitu privatnosti – npr. ne preporuča se korištenje opcije ‘Find my Friends’ na Appleovim telefonima, treba biti pažljiv prilikom odabira šifri, stranica kojima surfaju itd.  

 

Izvor : Zimo hr

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.