Investitori traže ukidanje PDV-a u turizmu u BiH

0

 

Porazni su službeni podaci Spoljnotrgovinske komore prema kojima turizam u BDP-u u BiH učestvuje samo s 2,08%, a u zemljama regije i do 14%. Iako je razvoj turističkog sektora, zbog prirodnih potencijala, predložen kao jedan od tri najatraktivnija sektora za izradu okvirne strategije za privlačenje stranih investicija, kako bi se postigla konkurentnost, potrebno je, kako ističu iz Agencije za unapređenje stranih investicija, „dodatno poboljšati politike u turizmu, a, prije svega, povezati ga sa svim drugim gospodarskim aktivnostima i bogatstvima te osigurati veći priljev stranih investicija u ovaj sektor, a jedna od poticajnih mjera je uvođenje diferencirane ili nulte stope PDV-a za turizam“.

Oni se pozivaju na iskustva iz regiona, prije svega, Hrvatske gdje je smanjenje stope PDV-a povećalo prihode u turističkoj djelatnosti. Jedan od prijedloga stranih investitora je da se turističke usluge koje se izvoze drukčije oporezuju jer postojeći način čini ovaj sektor manje konkurentnim s obzirom na to da su usluge skuplje.

Turizam, kao bitna privredna djelatnost u BiH, bilježi konstantan rast broja turista koji je u 2013. dosegao 850.000, što je povećanje za 13% u odnosu na 2012. godinu, da bi se taj trend u 2014. zaustavio i „vratio“ na nivo iz 2013. godine. Više je faktora koji su utjecali na takvo stanje, a najizraženiji su vremenske nepogode koje su pogodile BiH u prošloj godini (nedostatak snijega na planinama, poplave i kišna ljetna sezona)

Reorganizacija

Dakako, treba naglasiti kako su ti brojevi daleko ispod prosjeka u konkurentnim zemljama, pa je i doprinos turizma BDP-u daleko ispod prosjeka tih zemalja. Prema iskazanim kriterijima i prezentovanim podacima, BiH je daleko ispod prosjeka u odnosu na svoje direktne konkurente. „Kako bi se stanje popravilo, potreban je sistemski pristup poboljšanju politika u turizmu, i to na svim institucionalnim nivoima u cilju kreiranja što boljih uslova.

Prema iskazanim kriterijima i prezentovanim podacima, BiH je daleko ispod prosjeka u odnosu na svoje direktne konkurente za domaće i strano ulaganje u sektor turizma. Značaj i uloga turizma u razvijenim zemljama u razmatranju i planiranju ekonomskih aktivnosti, kao djelatnosti koja koristi sva privredna bogatstva jedne zemlje i osigurava priliv stranih investicija i kapitala, potvrđuje nužnost njenog unapređenja i u BiH“, ističu iz Spoljnotrgovinske komore BiH. Kao jedna od opcija za jačanje financijske koristi od turizma je i preustroj turističkih zajednica.

 

Izvor: Večernji list