Connect with us

INVESTICIJE

Investitori traže ukidanje PDV-a u turizmu u BiH

Kako bi se nivo zaposlenih u turizmu na prostoru BiH s postojećih 1,8 posto povećala na oko 7 posto, kao što je slučaj u zemljama u regiji, vlasti u BiH moraju po hitnom postupku izmijeniti zakone koji se tiču turizma i njegove djelatnosti, ali i ukinuti PDV na turističke usluge ili uvesti diferenciranu stopu, odnosno bitno redukovati njegov iznos za usluge u turizmu, zbog izuzetnog značaja ubrzanog razvoja ovog sektora za BiH.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Porazni su službeni podaci Spoljnotrgovinske komore prema kojima turizam u BDP-u u BiH učestvuje samo s 2,08%, a u zemljama regije i do 14%. Iako je razvoj turističkog sektora, zbog prirodnih potencijala, predložen kao jedan od tri najatraktivnija sektora za izradu okvirne strategije za privlačenje stranih investicija, kako bi se postigla konkurentnost, potrebno je, kako ističu iz Agencije za unapređenje stranih investicija, „dodatno poboljšati politike u turizmu, a, prije svega, povezati ga sa svim drugim gospodarskim aktivnostima i bogatstvima te osigurati veći priljev stranih investicija u ovaj sektor, a jedna od poticajnih mjera je uvođenje diferencirane ili nulte stope PDV-a za turizam“.

Oni se pozivaju na iskustva iz regiona, prije svega, Hrvatske gdje je smanjenje stope PDV-a povećalo prihode u turističkoj djelatnosti. Jedan od prijedloga stranih investitora je da se turističke usluge koje se izvoze drukčije oporezuju jer postojeći način čini ovaj sektor manje konkurentnim s obzirom na to da su usluge skuplje.

Turizam, kao bitna privredna djelatnost u BiH, bilježi konstantan rast broja turista koji je u 2013. dosegao 850.000, što je povećanje za 13% u odnosu na 2012. godinu, da bi se taj trend u 2014. zaustavio i „vratio“ na nivo iz 2013. godine. Više je faktora koji su utjecali na takvo stanje, a najizraženiji su vremenske nepogode koje su pogodile BiH u prošloj godini (nedostatak snijega na planinama, poplave i kišna ljetna sezona)

Reklama

Reorganizacija

Dakako, treba naglasiti kako su ti brojevi daleko ispod prosjeka u konkurentnim zemljama, pa je i doprinos turizma BDP-u daleko ispod prosjeka tih zemalja. Prema iskazanim kriterijima i prezentovanim podacima, BiH je daleko ispod prosjeka u odnosu na svoje direktne konkurente. „Kako bi se stanje popravilo, potreban je sistemski pristup poboljšanju politika u turizmu, i to na svim institucionalnim nivoima u cilju kreiranja što boljih uslova.

Prema iskazanim kriterijima i prezentovanim podacima, BiH je daleko ispod prosjeka u odnosu na svoje direktne konkurente za domaće i strano ulaganje u sektor turizma. Značaj i uloga turizma u razvijenim zemljama u razmatranju i planiranju ekonomskih aktivnosti, kao djelatnosti koja koristi sva privredna bogatstva jedne zemlje i osigurava priliv stranih investicija i kapitala, potvrđuje nužnost njenog unapređenja i u BiH“, ističu iz Spoljnotrgovinske komore BiH. Kao jedna od opcija za jačanje financijske koristi od turizma je i preustroj turističkih zajednica.

 

Reklama

Izvor: Večernji list

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Castellina Srpska preuzela 29,9 posto akcija Napretka

Objavljeno

 

Od

Društvo poljoprivredne djelatnosti Castellina Srpska d.o.o. Modriča preuzelo je 29,9 posto vlasništva u preduzeću  Napredak a.d. Pelagićevo, izvještava Indikator.ba.
Društvo Castellina Srpska kupilo je 20. oktobra 1.800.000 akcija Napretka u vrijednosti 777.600,00 KM po prosječnoj cijeni od 0,432 KM.

Ovo je bila 440 posto veća cijena u odnosu na onu kojom se trgovalo akcijama ove kompanije prethodni put. 

Akcije je, između ostalog, prodalo preduzeće Trgo Santovac d.o.o. Srebrenik koje je procentualni udio sa 28,76 posto smanjilo na 8,88 posto.
Najveći akcionar preduzeća Napredak je i dalje Aleksa Stakić sa udjelom od 29,99 posto, a značajan udio ima i Sladomir Đurić sa 28,63 posto.

Društvo  Castellina Srpska u valsništvu je „Vita Land“ d.o.o. Gradiška Ljubiše Dukića.

Reklama

Preduzeće Napredak Pelagićevo je osnovano 1957. godine. Bavi se proizvodnjom ratarskih kultura i proizvodnjom tovne junadi. Posluje sa pozitivnim rezultatom.

Indikator

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Saudijski fond za razvoj se interesuje za gradnju budućeg NTP u Banjaluci – Vrijednost projekta 15 mil EUR

Objavljeno

 

Od

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj iz Saudijske Arabije obišla je 4. oktobra 2023. lokaciju u Univerzitetskom gradu na kojoj će biti izgrađen Naučno-tehnološki park (NTP) Republike Srpske.

Delegacija je u prisustvu rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina i prorektorke za nastavu i studentska pitanja prof. dr Milice Balaban, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske doc. dr Željka Budimira, te direktora Naučno-tehnološkog parka obišla lokaciju, te je konstatovano da se radi o veoma značajnom projektu.

Podsjetimo, rektor Gajanin i ministar Budimir su nedavno potpisali ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka (NTP) Republike Srpske.

Riječ je o prvom naučno-tehnološkom parku u Republici Srpskoj, čiji su osnivači Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci. Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za prvi period rada, a za početak, kancelarije NTP-a biće u novom objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, u krugu Univerzitetskog grada. Inače, lokacija je u neposrednoj blizini budućeg objekta NTP, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije u toku.

Reklama

Kako je predviđeno, na proljeće naredne godine planirano je polaganje kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, ukupne površine 7,5 hiljada kvadratnih metara, a planirani rok za završetak radova su 24 mjeseca. Okvirna vrijednost objekta koji će biti smješten u Univerzitetskom gradu, sa neophodnom opremom i laboratorijom, iznosi 15 miliona evra.
eKapija

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Banjski kompleks „Trapisti“ širi se i prema drugom dijelu Banje Luke

Objavljeno

 

Od

Banjski kompleks nadaleko poznatog Instituta Dr Miroslav Zotović, kojeg mnogi i dan danas zovu Trapisti, širi se i ka drugom dijelu Banje Luke.

U nekadašenjem Šeheru, danas Srpskim Toplicama, završava se gradnja zdravstveno rekreativnog banjskog centra sa preko 7.000 metara kvadratnih na četiri etaže.

Za te namjene Vlada RS je izdvojila 10 miliona KM, odnosno 30% novca, dok je ostatak uložio Institut.

Pored liječenja, fizikalnih tretmana, kada kompleks bude završen, građani će moći uživati i u wellnesu i rekreaciji.

Reklama

Termomineralna voda na ovom izvoru pored rijeke Vrbas bogata je sulfatima, natrijum-hloridnaje, i zemnoalkalna, što znači da sadrži visok nivo kalcijum ili magnezijum hidrokarbonatna. Pogodna je za tretman reumatskih, posttraumatskih i postoperativnih stanja, a njena temperatura je do 31 stepen C.

Korištenje vode banje Šeher ima dugu tradiciju i nosi veliki potencijal u kontekstu zdravstvenog turizma i programa promocije zdravlja. Prvi tragovi o termalnim vodama na ovom području naziru se zapisima starih Rimljana, a u mnogim putopisima, koji datiraju iz 17. i 18. vijeka, pominju se i termalna kupatila izgrađena u neposrednoj blizini rijeke Vrbas u Banjaluci.

Banjalučko naselje Srpske Toplice (ranije Gornji Šeher, a prije toga Ilidža), u kojem se nalazi banjsko rekreativni centar, predstavlja najstariju gradsku četvrt poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena – „vilina vlas“.

Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korištenjem termomineralnih voda, prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH.

Reklama

Banjsko-rekreativni kompleks će u konačnici imati zatvoreni i otvoreni bazen, wellness, saune, slane sobe, prostor za masažu, hidromasažni prostori i sale za vježbe.
Završetak objekata i početak rada planiran za početak 2024. godine, navode iz Vlade RS.
N1

Nastavite čitati

U trendu