Connect with us

PRAVO

Kreće se u izradu prednacrta zakona o obrtu i srodnim djelatnostima

Vlada FBiH je upoznata o realizaciji aktivnosti Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u okviru Projekta unapređenja poslovnog okruženja i pristupa tržištu u Bosni i Hercegovini, te konstatirala je da je, u cilju realizacije aktivnosti iz ovog projekta, potrebno izraditi tekst Prednacrta zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.

Objavljeno

 


S tim u vezi, zadužila je federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, da imenuje komisiju sa zadatkom da, uz podršku Grupacije Svjetske banke/Međunarodne finansijske korporacije provede kvalitativnu i kvantitativnu analizu postojećeg okvira i pripremi Prednacrt zakona.

Komisiju će činiti tri člana Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, te po jedan iz federalnih ministarstava okoliša i turizma, trgovine, finansija, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pravde, te prometa i komunikacija.

Odluku o provođenju Projekta unapređenja poslovnog okruženja i pristupa tržištu u Bosni i HercegovinVlada FBiH je na 49. sjednici 10.4.2016. godine.

Prema odredbama Ugovora o savjetovanju, potpisanim s Grupacijom Svjetske banke/Međunarodne finansijske korporacije, aktivnosti na nivou Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta obuhvatale bi i provođenje aktivnosti za unaprjeđenje poduzetničke legislative i pojednostavljenje registracije. Cilj je rješavanje operativnih zahtjeva koji utiču na aktivnosti poduzetnika i obrtnika u FBiH. Analiza postojećeg okvira u oblasti poduzetničke djelatnosti predviđena je i Akcionim planom za provođenje Reformske agende.

 

Izvor: Akta.ba

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu