U BiH „oprano“ osam miliona KM

0

 

Navodi se ovo u podacima o istragama krivičnih djela pranja novca, koje je u 2015. godini vodila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

U izvještaju SIPA navodi se da je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela u protekloj godini iznosila je 6.039.108,89 KM.

Zanimljivo je da je ona po budžete u BiH iznosila 1.466.028,61 KM, a za dva pravna lica 4.573.080,28 KM.

Ko su ta pravna lica, nismo uspjeli da saznamo.

Budžet BiH, kako se navodi u izvještaju, oštećen je za 28.512.618,17 KM identificiranim podnesenim izvještajima o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala, a stečena imovina korist po istom osnovu iznosi 9.355,448,99 KM.

SIPA je prošle godine predala četiri izvještaja Tužilaštvu BiH protiv 18 fizičkih lica i 10 pravnih zbog pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Iako je izvještaj o radu SIPA priložen parlamentarcima uz izvještaj o radu Savjeta ministara BiH juče niko nije želio ni mogao komentarisati njegov sadržaj.

Naime, najupućeniji parlamentarci kažu da treba biti oprezan s bezbjednosnim podacima, te da svima njima treba više vremena da prouče sadržaj, kako bi o tome raspravljali.

„Sjednica naše komisije je 13. ili 14. juna i tad ćemo raspravljati o izvještaju o radu SIPA za prošlu godinu. Do tada ne bih komentarisala“, kazala je tako Dušanka Majkić (SNSD), član Zajedničke komisije oba doma parlamenta za odbranu i bezbjednost.

Ona ističe da je i proteklih godina vođena burna rasprava o izvještaju ove agencije u parlamentu, a i na sjednicama resorne komisije, te da izvještaj o radu SIPA još nijednom nije dobio pozitivnu ocjenu. Navodi da je problem i metodologija po kojoj se izvještaj pravi. S

Ifet Podžić (DF), predsjedavajući ove komisije, rekao je da nije vidio izvještaj i da ne može komentarisati nijedan potatak iz njega. On sa sigurnošću nije mogao ni da potvrdi podatak da nijedan izvještaj ove agencije dosad nije prošao parlament.

Borislav Bojić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Komisije, rekao je „Nezavisnim“ da je bio na putu u Indiji, te da nažalost nije imao priliku pogledati izvještaj.

Na naše pozive juče nisu odgovarali ni u resornom ministarstvu, a ni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Novac i pirati

U akcijama koje su bile usmjerene na otkrivanje krivičnih djela krivotvorenja novca privremeno je oduzeto falsificiranih novčanica konvertibilnih maraka u nominalnoj vrijednosti od 291.000 KM, a u akcijama sprečavanja nedozvoljenog korištenja autorskih prava privremeno je oduzeto 6.717 piratskih nosača slike i zvuka i 3.000 komada krivotvorenih robnih znakova zaštićenih robnih marki.

Droga i oružje

Realizovano je 70 operativnih akcija, u kojima su privremeno oduzete određene količine droge (500 g heroina, 1.000 g skanka, 906 g spida i 107,5 g ostalih tableta), čija se vrijednost procjenjuje na oko 40.000 KM, te je privremeno oduzeta određena količina oružja (51 komad dugih cijevi, 59 komada kratkih cijevi, 161 kg eksploziva, 29 komada MES-a i 12.451 komad municije raznog kalibra).

 

Izvor: Nezavisne novine