Veliki broj kamiona s robom „zarobljen“ na GP Izačić

0

 

Stanje na ovom graničnom prelazu polako postaje sve napetije budući da je na samom prelazu ostalo zarobljeno nekoliko desetaka kamiona i šlepera koji prevoze robu svih vrsta.

„Blokada je na otprilike kilometar od graničnog prelaza, tako da promet za automobile nije u potpunosti obustavljen, budući da postoji alternativni putni pravac kroz jedno selo, putem kojeg se može zaobići blokada, te izići i ući u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, to ide veoma sporo i otežano. Problem predstavljaju kamioni i teretna motorna vozila koji ne mogu prolaziti tim pravcem, kao niti alternativnim graničnim prelazima koji se nalaze u blizini, iz razloga što na tim prelazima nije dozvoljen prevoz roba“, kazala je za Klix.ba Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Od poljoprivrednika, pak, saznajemo da su vozači teretnih motornih vozila sve nestrpljiviji, budući da mnogi od njih prevoze robu ograničenog roka trajanja.

U međuvremenu, cazinskim poljoprivrednicima, koji su inicijatori protesta i već treći dan borave na Izačiću, pridružili su se poljoprivrednici i farmeri i iz ostalih gradova sa prostora USK, koji su se sa svojim mašinama također stacionirali neposredno u blizini GP Izačić.

Kako su istakli za naš portal, poljoprivrednici ne planiraju deblokirati prelaz sve dok se udovolji njihovim zahtjevima.

„Ostajemo tu do daljnjeg. Međutim, nevjerovatno je da nas iz ministarstva i Sarajeva još niko nije kontaktirao. Znači nikako. Sve obavijesti dobijamo od kantonalnog premijera. No, kako imamo informacije, danas će u Mostaru biti održana tematska sjednica Vlade FBiH, na kojoj će prva tačka biti protesti i stanje na GP Izačić“, kazao je za Klix.ba Ahmet Lipović, predsjednik Udruženja „Krajiška zemlja“.

Osnovni zahtjev poljoprivrednika u ovom trenutku je pismena garancija od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da će do 30. juna biti isplaćeni podsticaji za august i septembar 2014. godine, kako ne bi nastupala zastara tih potraživanja.

 

Izvor: Klix.ba