Connect with us

PRIVREDA

Veliki broj kamiona s robom „zarobljen“ na GP Izačić

BIHAĆ – Granični prijelaz Izačić u Bihaću od juče je blokiran od poljoprivrednika sa prostora Unsko-sanskog kantona, koji od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zahtijevaju isplatu zaostalih podsticaja iz 2014., 2015. i prvog kvartala 2016. godine.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Stanje na ovom graničnom prelazu polako postaje sve napetije budući da je na samom prelazu ostalo zarobljeno nekoliko desetaka kamiona i šlepera koji prevoze robu svih vrsta.

„Blokada je na otprilike kilometar od graničnog prelaza, tako da promet za automobile nije u potpunosti obustavljen, budući da postoji alternativni putni pravac kroz jedno selo, putem kojeg se može zaobići blokada, te izići i ući u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, to ide veoma sporo i otežano. Problem predstavljaju kamioni i teretna motorna vozila koji ne mogu prolaziti tim pravcem, kao niti alternativnim graničnim prelazima koji se nalaze u blizini, iz razloga što na tim prelazima nije dozvoljen prevoz roba“, kazala je za Klix.ba Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Od poljoprivrednika, pak, saznajemo da su vozači teretnih motornih vozila sve nestrpljiviji, budući da mnogi od njih prevoze robu ograničenog roka trajanja.

Reklama

U međuvremenu, cazinskim poljoprivrednicima, koji su inicijatori protesta i već treći dan borave na Izačiću, pridružili su se poljoprivrednici i farmeri i iz ostalih gradova sa prostora USK, koji su se sa svojim mašinama također stacionirali neposredno u blizini GP Izačić.

Kako su istakli za naš portal, poljoprivrednici ne planiraju deblokirati prelaz sve dok se udovolji njihovim zahtjevima.

„Ostajemo tu do daljnjeg. Međutim, nevjerovatno je da nas iz ministarstva i Sarajeva još niko nije kontaktirao. Znači nikako. Sve obavijesti dobijamo od kantonalnog premijera. No, kako imamo informacije, danas će u Mostaru biti održana tematska sjednica Vlade FBiH, na kojoj će prva tačka biti protesti i stanje na GP Izačić“, kazao je za Klix.ba Ahmet Lipović, predsjednik Udruženja „Krajiška zemlja“.

Osnovni zahtjev poljoprivrednika u ovom trenutku je pismena garancija od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da će do 30. juna biti isplaćeni podsticaji za august i septembar 2014. godine, kako ne bi nastupala zastara tih potraživanja.

Reklama

 

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

BIZNIS

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Reklama

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Reklama

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Od

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Reklama

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu