Može li srpsko mlijeko bez zaštite od evropskog?

0

Mljekare su najavile da će smanjiti otkupnu cijenu mlijeka ako do toga ne dođe, a udruženja poljoprivrednika da će mnogi odustati od mliječnog govedarstva, budući da već sada, kako kažu, posluju na ivici isplativosti.

Poljoprivrednici kažu da ni 400 litara mlijeka koje dnevno da dvadesetak grla za koje sami proizvedu hranu, nije dovoljno za dobru zaradu. Dodaju, pravo prečeg zakupa zemljišta, subvencije od 25 hiljada dinara po grlu, 38 dinara za litar mlijeka najboljeg kvaliteta koje plaćaju mljekare i državana premija od sedam dinara, jedva je dovoljno za trku sa proizvođačima iz Evropske unije. Ako padnu carine na uvozne proizvode, mnogi će odustati.

“Mi proizvođači smo na granici rentbilnosti, spuštanjem cijene pitanje je da li ćemo moći da izdržimo, a kvalite i cijenu mlijeka određuje mljekara. Mi naravno nikakvog uticaja nemamo na cijenu mlijeka, mlijeko uzimaju redovno na analizu i na osnovu tih analiza mljekare nam i plaćaju”, kaže Srđan Komluški iz sela Vincaid kod Kikinde.

“Ukoliko se prelevmani na uvoz mlijeka i kiselo-mliječnih proizvoda zaista i ukinu odnosno ukoliko se ta mera ne produži najteži teret te odluke će podneti primarni proizvođači. Ne možete očekivati da se prerađivači odreknu svojih pozicija, oni će imati dovoljno velike probleme u konkuretntnosti sa uvoznim mliječnim proizvodima”, kaže Ljubiša Jovanović iz Udruženja proizvođača mlijeka Srbije.

Najveći otkupljivač mlijeka u Srbiji kaže da ako država ne produži zaštitu, smanjiće otkupnu cijenu. Za koliko, kažu, ne zavisi od njih.

“Koliki će taj poremećaj da bude to ćemo da vidimo ali sigurno ne možemo da očekujemo ništa pozitivno ni za domaće proizvođače sirovog mlijeka, ni za nas prerađivače. Sama cijena i količine koje budu ulazile ako budu ulazile će svakako da budu u direktnoj vezi sa tim šta bi bilo i šta bi značila korekcija cijena mlijeka za domaće prozvođače”, kaže Darko Samardžija iz “Imleka”.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da će do 30. juna važiti zaštitne mjere za uvoz mlijeka i kiselo-mliječnih proizvoda iz EU. Ako bude doneta nova odluka, bilo o produženju bilo o ukidanju prelevmana, javnost će blagovremeno obavestiti.

Šezdeset odsto sirovog mlijeka u Srbiji proizvede mali poljoprivredni proizvođač. Stručnjaci kažu da bi smanjenje otkupne cijene dovelo do dodatnog desetkovanja stočnog fonda. Traže da Ministarstvo poljoprivrede počne da radi na produženju prelevmana na uvoz mliječnih proizvoda iz EU i kažu da je neophodno da što pre počne da radi nacionalna referentna laboratorija za ispitivanje kvaliteta mlijeka.

Izvor: RTS