Connect with us

BIZLIFE

Partneri u biznisu – savjeti, trikovi i zamke partnerskih odnosa

Partneri u biznisu (suosnivači) obično pokreću zajednički posao s malo planiranja i nekoliko osnovnih pravila.

Objavljeno

 


Ukoliko se ne posvetite planiranju partnerstva prije pokretanja posla, prije ili kasnije dogodit će se ono za što svi poslovnjaci kažu da je očekivana posljedična priča. Na teži način otkriva se da ono što je ostalo neizrečeno ili neplanirano često dovodi do nezadovoljenih očekivanja, ljutnje i frustracije . Partneri se mogu sukobljavati oko bezbroj stvari, uključujući i radnu etiku i financijske ciljeve, uloge u vođenju poslova i stilovima vođstva. Zato vam donosimo nekoliko partnerskih priča kako biste uspjeli održati poslovno partnerstvo.

Prilikom otvaranja firme koja sadrži više partnera, obvezno je napraviti osnivački ugovor. Advokatii imaju standardne forme sa osnovnim obvezama i pravima, podjelom vlasništva i svime što je potrebno kod upisa u sudski registar. Međutim, ako se želi detaljnije urediti neke odnose, a isto je vrlo korisno, treba taj ugovor proširiti. Što ranije i detaljnije, pisanim putem, uredite odnose, kasnije će poslovanje biti lakše. 

Dugoročno gledano, partnerstvo nosi određenu dozu rizika, zbog razilaženja interesa uključenih strana. Stoga je vrlo bitno izabrati pravog partnera. Za početak, partner treba nadopunjavati neke praznine na vašoj strani. Znanje, vještine, kontakti, financijska sredstva ili nešto u čemu vi niste najjači – idealan partner vas nadopunjuje. Imati trojicu jakih prodavača, vođa, marketingaša, programera ili slično – dobro je samo ako se posao bude bazirao isključivo na jednoj od tih vještina“

Partner mora biti netko s kime možete provoditi veliki dio svoga vremena, jer ćete zbog potrebe posla često biti na to prisiljeni. Jer, ukoliko postoje značajne razlike u karakterima, koje vas često dovedu do izbjegavanja komunikacije – to nije dobar znak. Prije ili kasnije, doći ćete u probleme. Poslovne odnose treba regulisati Prvo se dogovarati detaljno, razgovarati o tome i stavljati na papir obveze i prava. Čak i kad nemate firmu, na samom početku, ugovor između partnera, makar i sastavljen od njih samih, bolji je od „podrazumijevanja da je svima sve jasno, jer ništa se ne podrazumijeva samo po sebi.

Partnersvo i rizik

Svaki nastup na tržištu nosi rizik, samostalan ili partnerski. Rizik nosi neodgovornost, neznanje, nedovoljan trud, prestanak ulaganja u vlastiti razvoj, neprofesionalan pristup itd. Partnerstvo je rizično ako ne poznajete dovoljno osobu s kojom u partnerstvo ulazite, ukoliko partnerstvo počiva na pogrešnim temeljima i ukoliko su vam ciljevi različiti. 

U partnerstvu jako važan lični odnos, kako funkcionišete s partnerom, da li imate iste poglede ne samo na vaš biznis, nego na poslovanje i preduzetništvo uopšteno. Ključno je što prije prepoznati da trebate partnera, ali ne ulaziti u partnerstvo samo zato što ne možete sami. Ako nešto „smrdi“ u odnosu od početka, bolje je prekinuti  saradnju što prije, jer će vam loš partner kasnije nanijeti puno više štete, odnosno s njim ćete izgubiti puno dragocjenog vremena.

Reklama

Brzi savjeti za poslovno partnersvo

  • Upoznajte svoju potencijalnu partnerku ili partnera i naučite više o njegovim ličnim i profesionalnim vrijednostima, idejama i ciljevima
  • Konsultujze advokata i izradite pisani ugovor o partnerstvu
  • Za slučaj „krize“ i potrebe za izlaskom iz partnerstva izradite plan vašeg samostalnog poslovanja 
  • Loše partnerstvo bolje je prekinuti u početku, odnosno što prije 
  • Partnera birajte po istom ili sličnom sistavu vrijednosti

 

 

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu