Connect with us

BIZLIFE

Ovako je Jobs prodavao svoje proizvode: Bitna je dobra priča

Često je nemaštovita lansiranja proizvoda smještao na scenu teatralno. Njegovi scenariji bili su poput onih iz holivudskih filmova, a formula je bila jednostavna.

Objavljeno

 


 

Osnivač Applea Steve Jobs bio je jedan od najvećih pripovjedača bajki u poslovnom svijetu. Često je nemaštovita lansiranja proizvoda smještao na scenu zajedno sa svim potrebnim rekvizitima i teatralnom glazbom. Njegovi scenariji bili su gotovo istovjetni scenarijima holivudskih filmova, a formula je bila zapravo jednostavna. U prvom činu prikazuje se status quo, upoznajemo heroja i njegov život. S vremenom se potiče incident i postavljaju temelji za drugi čin, gdje se svijet junaka okreće naglavačke te on mora prevladati niz prepreka. U trećem činu glavni junak pobjeđuje negativca (postiže cilj) i čini svijet boljim mjestom.

Ovaj princip može se primijeniti i na poslovno okruženje. – Idući put kad plasirate ideju ili proizvod počnite s opisom statusa quo, prepoznajte i identificirajte problem, odnosno negativca s kojim će se vaša publika susresti i pokažite im kako će junak (vaš proizvod ili usluga) pomoći izbjeći negativca. Završite priču sa slikom o boljem svijetu za pridobivanje publike – otkriva govornik Carmine Gallo. Kao primjer navodi kad se 2003. Steve Jobs vratio na pozornicu da uvjeri potrošače kako trebaju platiti 99 centi za skidanje pjesme s iTunes Music Storea. Jobs nije mogao samo reći “do sada ste besplatno skidali, sad ćete morati platiti”, nego smisliti argumente.

To je bio težak zadatak jer je mnogo ljudi besplatno skidalo muziku s interneta, ali Jobs je ljudima objasnio pozitivne strane (bolja kvaliteta glazbe, nema kršenja prava), kao i negativne strane (plaćanje), poslužio se poređenjem da pjesma stoji koliko i kava u Starbucksu, a sve kako bi ostvario cilj da svijet postane “bolje mjesto za ljubitelje muzike”. Jobs u tri čina Čin jedan Jobs je izlaganje započeo ‘statusom quo’. Podsjetio je na uspješan servis Napster iz 1999. godine. – Dobra strana besplatnog skidanja su izbor pjesama i neograničen broj CD-ova, no tu je i nepouzdano preuzimanje, loša kvaliteta i činjenica da je to krađa autorskih prava, a najbolje je ne igrati se s karmom – rekao je Jobs. Čin dva U svrhu postizanja cilja prepreka koju je trebao svladati bila je pribavljanje prava.

Dogovorio ih je s pet diskografskih kuća. No da bi uvjerio ljude da plate 99 centi po pjesmi,pitao ih je: – Koliko vas je ujutro kupilo kavu? Puno. A 99 centi je velika vrijednost u zamjenu za veliki izbor pjesama, visok kvalitet i dobru karmu – rekao je Jobs. Čin tri Cilj je Jobsu bio da svijet postane bolje mjesto za ljubitelje muzike. Nakon što se suočio s izazovima i preprekama koje je svladao, a to je zaživljavanje iTunesa, u trećem činu ‘uhodavao’ je iTunes music store i radio na besprijekornosti datoteka te održavanju brenda.

 

Reklama

Izvor: Otvoreno.ba

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu