Connect with us

PRIVREDA

Pritisci o formiranju ministarstva poljoprivrede BiH: Za RS nedopustiv prenos nadležnosti

BANJALUKA/SARAJEVO, Pritisci o formiranju zajedničkog ministarstva poljoprivrede BiH ne jenjavaju, a ono što je drugačije u odnosu na prije je da se glasovi koji to podržavaju čuju i iz RS.

Objavljeno

 

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, jedan je od onih koji podržavaju ovakav potez. Kao razlog za svoj stav navodi, kako kaže, prije svega činjenicu o neravnopravnoj raspodjeli sredstava koja entiteti dobijaju iz budžeta.

„Od ukupne poljoprivredne proizvodnje u BiH proizvođači iz RS proizvedu dvije trećine, PDV se uplati u budžet, a kada dođe do povlačenja sredstava nazad dobijemo trećinu jer nam toliko zakonom pripada“, kaže Usorac.

Smatra da bi, kada bi budžet bio zajednički, povukli i puno više sredstava.

„Kada bi bilo jedno ministarstvo ovisili bismo o onome koliko smo proizveli, ne bi moglo biti bolje onom u Tuzli nego što je meni ili obratno. Jeli bismo isti kolač i kada se pare isplate jednom moraju i drugom“, kaže Usorac.

Još u maju 2009. godine Narodna skupština RS konstatovala je da se prenos nadležnosti desio u 68 slučajeva, a da je saglasnost data samo u tri slučaja. S druge strane, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da se, uprkos svim problemima, u ovom trenutku najveća borba za prenos nadležnosti vodi oko zakona o hrani i veterinarstvu.

Ove zakone je, kako pojašnjavaju, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pustio u proceduru, iako je Vlada RS jasno poručila da nije saglasna s tim zakonima i da se radi o prenosu nadležnosti.

„Protiv smo i toga da MSTEO BiH, prema Nacrtu zakona o hrani BiH, preuzima poslove Agencije za bezbjednost hrane BiH i entiteta, čime proširuje svoje nadležnosti, da ministarstvo na nivou BiH donosi sve propise na osnovu ovog zakona, ili na primjer, da ‘Šarovićevo ministarstvo’ donosi sve propise na osnovu Nacrta zakona o veterinarstvu i određuje referentne laboratorije te daje i oduzima ovlašćenja za rad inspektora, sve je to prenos nadležnosti“, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, istakla je da se radi o klasičnom pokušaju prenosa nadležnosti.

„To je drogiranje institucija RS, novoj većini na nivou BiH može pasti na pamet da tako nešto i donese i vjerujem da hoće, ali u tom slučaju ćemo mobilisati svu javnost i to neće biti dozvoljeno. Oni imaju kapacitet da to izglasaju, ali nemaju da provedu, što je puno važnije“, kazala je Majkićeva.

Naglasila je da je SNSD u dosadašnjim raspravama na ovu temu uvijek bio eksplicitan.

„To je ustavna nadležnost entiteta i ne može i neće biti prenesena na BiH. Mi tako nešto ni u kakvim okolnostima ne bismo podržali. Pojedini se sada oglašavaju javno o tome jer je to od njih traženo, jer bi se onda sa jednog mjesta upravljalo sa svim – kako će i kome koliko“, rekla je Majkićeva.

Iz opozicionih stranaka kažu da zajedničko ministarstvo poljoprivrede nije moguće realizovati bez predstavnika Srba u Sarajevu, a da u ovom trenutku nema raspoloženja za tako nešto.

„To je nešto što nije ni predviđeno programom ovog sastava Savjeta ministara, a nije ni realna ambicija. Poljoprivrednici to, pak, rade iz ličnih motiva. Ako, na primjer, ima mogućnost da dobije subvencije ili neku pomoć iz inostranstva, onda će to i potencirati“, rekao je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u bh. parlamentu.

Gubici za RS Šta donosi prenos nadležnosti i kolike gubitke stvara RS najbolje se može vidjeti na primjeru Odluke o visini nadoknada za izdavanje sertifikata, po kojoj su određene visine naknada za izdavanje sertifikata o zdravstvenom stanju životinja i pošiljaka životinjskog porijekla u unutrašnjem i međunarodnom prometu.

Prema toj odluci, Kancelarija za veterinarstvo BiH za izdavanje sertifikata, odnosno dokumenta kojim se definiše zdravstveni status životinja ili zdravstvena ispravnost proizvoda životinjskog porijekla, a za koje sve garancije daje entitetsko ministarstvo, za izvoz naplaćuje 45 KM po jednoj pošiljci.

Ovu odluku je, kako tvrde nadležni u RS, protivpravno i nelegalno donijela Kancelarija za veterinarstvo BiH, čime je republički budžet oštećen za višemilionski iznos.

 

Izvor: Nezavisne

Nastavite čitati

BIZNIS

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.