Pritisci o formiranju ministarstva poljoprivrede BiH: Za RS nedopustiv prenos nadležnosti

0

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, jedan je od onih koji podržavaju ovakav potez. Kao razlog za svoj stav navodi, kako kaže, prije svega činjenicu o neravnopravnoj raspodjeli sredstava koja entiteti dobijaju iz budžeta.

„Od ukupne poljoprivredne proizvodnje u BiH proizvođači iz RS proizvedu dvije trećine, PDV se uplati u budžet, a kada dođe do povlačenja sredstava nazad dobijemo trećinu jer nam toliko zakonom pripada“, kaže Usorac.

Smatra da bi, kada bi budžet bio zajednički, povukli i puno više sredstava.

„Kada bi bilo jedno ministarstvo ovisili bismo o onome koliko smo proizveli, ne bi moglo biti bolje onom u Tuzli nego što je meni ili obratno. Jeli bismo isti kolač i kada se pare isplate jednom moraju i drugom“, kaže Usorac.

Još u maju 2009. godine Narodna skupština RS konstatovala je da se prenos nadležnosti desio u 68 slučajeva, a da je saglasnost data samo u tri slučaja. S druge strane, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da se, uprkos svim problemima, u ovom trenutku najveća borba za prenos nadležnosti vodi oko zakona o hrani i veterinarstvu.

Ove zakone je, kako pojašnjavaju, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pustio u proceduru, iako je Vlada RS jasno poručila da nije saglasna s tim zakonima i da se radi o prenosu nadležnosti.

„Protiv smo i toga da MSTEO BiH, prema Nacrtu zakona o hrani BiH, preuzima poslove Agencije za bezbjednost hrane BiH i entiteta, čime proširuje svoje nadležnosti, da ministarstvo na nivou BiH donosi sve propise na osnovu ovog zakona, ili na primjer, da ‘Šarovićevo ministarstvo’ donosi sve propise na osnovu Nacrta zakona o veterinarstvu i određuje referentne laboratorije te daje i oduzima ovlašćenja za rad inspektora, sve je to prenos nadležnosti“, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, istakla je da se radi o klasičnom pokušaju prenosa nadležnosti.

„To je drogiranje institucija RS, novoj većini na nivou BiH može pasti na pamet da tako nešto i donese i vjerujem da hoće, ali u tom slučaju ćemo mobilisati svu javnost i to neće biti dozvoljeno. Oni imaju kapacitet da to izglasaju, ali nemaju da provedu, što je puno važnije“, kazala je Majkićeva.

Naglasila je da je SNSD u dosadašnjim raspravama na ovu temu uvijek bio eksplicitan.

„To je ustavna nadležnost entiteta i ne može i neće biti prenesena na BiH. Mi tako nešto ni u kakvim okolnostima ne bismo podržali. Pojedini se sada oglašavaju javno o tome jer je to od njih traženo, jer bi se onda sa jednog mjesta upravljalo sa svim – kako će i kome koliko“, rekla je Majkićeva.

Iz opozicionih stranaka kažu da zajedničko ministarstvo poljoprivrede nije moguće realizovati bez predstavnika Srba u Sarajevu, a da u ovom trenutku nema raspoloženja za tako nešto.

„To je nešto što nije ni predviđeno programom ovog sastava Savjeta ministara, a nije ni realna ambicija. Poljoprivrednici to, pak, rade iz ličnih motiva. Ako, na primjer, ima mogućnost da dobije subvencije ili neku pomoć iz inostranstva, onda će to i potencirati“, rekao je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u bh. parlamentu.

Gubici za RS Šta donosi prenos nadležnosti i kolike gubitke stvara RS najbolje se može vidjeti na primjeru Odluke o visini nadoknada za izdavanje sertifikata, po kojoj su određene visine naknada za izdavanje sertifikata o zdravstvenom stanju životinja i pošiljaka životinjskog porijekla u unutrašnjem i međunarodnom prometu.

Prema toj odluci, Kancelarija za veterinarstvo BiH za izdavanje sertifikata, odnosno dokumenta kojim se definiše zdravstveni status životinja ili zdravstvena ispravnost proizvoda životinjskog porijekla, a za koje sve garancije daje entitetsko ministarstvo, za izvoz naplaćuje 45 KM po jednoj pošiljci.

Ovu odluku je, kako tvrde nadležni u RS, protivpravno i nelegalno donijela Kancelarija za veterinarstvo BiH, čime je republički budžet oštećen za višemilionski iznos.

 

Izvor: Nezavisne