Connect with us

PRIVREDA

Pritisci o formiranju ministarstva poljoprivrede BiH: Za RS nedopustiv prenos nadležnosti

BANJALUKA/SARAJEVO, Pritisci o formiranju zajedničkog ministarstva poljoprivrede BiH ne jenjavaju, a ono što je drugačije u odnosu na prije je da se glasovi koji to podržavaju čuju i iz RS.

Objavljeno

 


Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, jedan je od onih koji podržavaju ovakav potez. Kao razlog za svoj stav navodi, kako kaže, prije svega činjenicu o neravnopravnoj raspodjeli sredstava koja entiteti dobijaju iz budžeta.

„Od ukupne poljoprivredne proizvodnje u BiH proizvođači iz RS proizvedu dvije trećine, PDV se uplati u budžet, a kada dođe do povlačenja sredstava nazad dobijemo trećinu jer nam toliko zakonom pripada“, kaže Usorac.

Smatra da bi, kada bi budžet bio zajednički, povukli i puno više sredstava.

„Kada bi bilo jedno ministarstvo ovisili bismo o onome koliko smo proizveli, ne bi moglo biti bolje onom u Tuzli nego što je meni ili obratno. Jeli bismo isti kolač i kada se pare isplate jednom moraju i drugom“, kaže Usorac.

Još u maju 2009. godine Narodna skupština RS konstatovala je da se prenos nadležnosti desio u 68 slučajeva, a da je saglasnost data samo u tri slučaja. S druge strane, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da se, uprkos svim problemima, u ovom trenutku najveća borba za prenos nadležnosti vodi oko zakona o hrani i veterinarstvu.

Ove zakone je, kako pojašnjavaju, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pustio u proceduru, iako je Vlada RS jasno poručila da nije saglasna s tim zakonima i da se radi o prenosu nadležnosti.

Reklama

„Protiv smo i toga da MSTEO BiH, prema Nacrtu zakona o hrani BiH, preuzima poslove Agencije za bezbjednost hrane BiH i entiteta, čime proširuje svoje nadležnosti, da ministarstvo na nivou BiH donosi sve propise na osnovu ovog zakona, ili na primjer, da ‘Šarovićevo ministarstvo’ donosi sve propise na osnovu Nacrta zakona o veterinarstvu i određuje referentne laboratorije te daje i oduzima ovlašćenja za rad inspektora, sve je to prenos nadležnosti“, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, istakla je da se radi o klasičnom pokušaju prenosa nadležnosti.

„To je drogiranje institucija RS, novoj većini na nivou BiH može pasti na pamet da tako nešto i donese i vjerujem da hoće, ali u tom slučaju ćemo mobilisati svu javnost i to neće biti dozvoljeno. Oni imaju kapacitet da to izglasaju, ali nemaju da provedu, što je puno važnije“, kazala je Majkićeva.

Naglasila je da je SNSD u dosadašnjim raspravama na ovu temu uvijek bio eksplicitan.

„To je ustavna nadležnost entiteta i ne može i neće biti prenesena na BiH. Mi tako nešto ni u kakvim okolnostima ne bismo podržali. Pojedini se sada oglašavaju javno o tome jer je to od njih traženo, jer bi se onda sa jednog mjesta upravljalo sa svim – kako će i kome koliko“, rekla je Majkićeva.

Iz opozicionih stranaka kažu da zajedničko ministarstvo poljoprivrede nije moguće realizovati bez predstavnika Srba u Sarajevu, a da u ovom trenutku nema raspoloženja za tako nešto.

Reklama

„To je nešto što nije ni predviđeno programom ovog sastava Savjeta ministara, a nije ni realna ambicija. Poljoprivrednici to, pak, rade iz ličnih motiva. Ako, na primjer, ima mogućnost da dobije subvencije ili neku pomoć iz inostranstva, onda će to i potencirati“, rekao je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u bh. parlamentu.

Gubici za RS Šta donosi prenos nadležnosti i kolike gubitke stvara RS najbolje se može vidjeti na primjeru Odluke o visini nadoknada za izdavanje sertifikata, po kojoj su određene visine naknada za izdavanje sertifikata o zdravstvenom stanju životinja i pošiljaka životinjskog porijekla u unutrašnjem i međunarodnom prometu.

Prema toj odluci, Kancelarija za veterinarstvo BiH za izdavanje sertifikata, odnosno dokumenta kojim se definiše zdravstveni status životinja ili zdravstvena ispravnost proizvoda životinjskog porijekla, a za koje sve garancije daje entitetsko ministarstvo, za izvoz naplaćuje 45 KM po jednoj pošiljci.

Ovu odluku je, kako tvrde nadležni u RS, protivpravno i nelegalno donijela Kancelarija za veterinarstvo BiH, čime je republički budžet oštećen za višemilionski iznos.

 

Izvor: Nezavisne

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu