Pustoš u fabrici „Drvo art“

0

Centar javne bezbjednosti (CJB) u Istočnom Sarajevu prijavio je okružnom tužilaštvu dvojicu Danaca zbog sumnje da su preduzeće iz Han Pijeska nesavjesnim poslovanjem i zloupotrebom položaja oštetili za tri miliona maraka. Kako „Nezavisne“ saznaju, u pitanju su Lars Johanson Konge i Piter L., koji su preko raznih malverzacija uništili firmu „Drvo art“, nekadašnje drvno industrijsko preduzeće „Planinsko“, koje su kupili u procesu privatizacije.

Konge je bio vlasnik firme, a Piter L. direktor i poslovođa. Firma je proizvodila stolove, koje je izvozila na evropsko tržište. Konge je Pitera L. ovlastio da u njegovo ime vodi poslove, da odlučuje o zaposlenima te potpisuje interne akte koji se odnose na poslovanje firme. „Osumnjičeni su svjesnim kršenjem zakona očigledno nesavjesno poslovali i time prouzrokovali imovinsku štetu firmi u iznosu od  3.000.000 KM“, rečeno je u CJB Istočno Sarajevo. Nezvanično, većina poslova u ovom preduzeću, koje je zapošljavalo oko 70 radnika, obavljana je bez ikakve prateće dokumentacije i faktura.

Takođe, ne postoji ni dokumentacija za mašine koje su prodali, a zbog kojih ovo preduzeće sada zjapi prazno. Izvor blizak ovom slučaju kaže da je primarni cilj Danaca bio da se dočepaju podsticaja koje im je dodjeljivala njihova vlada za otvaranje preduzeća u drugim zemljama. „U igri su bili milioni maraka. Jedini uslov je bio da proizvodnju održe pet godina. To su uradili, ali su paralelno firmu gurali u dugove. Sa poslom su počeli 2006, a preduzeće je zatvoreno 2012. godine“, ispričao nam je on. Prema njegovim riječima, Danci su mimo svih pravila iskazivali pozitivno poslovanje, dok su se dugovi gomilali.

Dodao je da su radnici uglavnom uspjeli da prije kolapsa naplate svoja potraživanja, ali da im je ostalo oko godinu dana neuplaćenih obaveza na doprinose. Danci su nakon 2012. godine otišli, a prema posljednjim informacijama, nalaze se na teritoriji Evropske unije. S obzirom na to da ovo preduzeće više ne radi, svoju korist u tome vide i sitni lokalni lopovi. Policija je u januaru uhvatila jednog lopova, koji je uspio iz kruga iznijeti bušilice, elektromotor, pumpu i drugi alat. 

Izvor: Nezavisne