Connect with us

PRIVREDA

Pustoš u fabrici „Drvo art“

HAN PIJESAK – Danci ojadili firmu za tri miliona KM

Objavljeno

 


Izvor:

Centar javne bezbjednosti (CJB) u Istočnom Sarajevu prijavio je okružnom tužilaštvu dvojicu Danaca zbog sumnje da su preduzeće iz Han Pijeska nesavjesnim poslovanjem i zloupotrebom položaja oštetili za tri miliona maraka. Kako „Nezavisne“ saznaju, u pitanju su Lars Johanson Konge i Piter L., koji su preko raznih malverzacija uništili firmu „Drvo art“, nekadašnje drvno industrijsko preduzeće „Planinsko“, koje su kupili u procesu privatizacije.

Konge je bio vlasnik firme, a Piter L. direktor i poslovođa. Firma je proizvodila stolove, koje je izvozila na evropsko tržište. Konge je Pitera L. ovlastio da u njegovo ime vodi poslove, da odlučuje o zaposlenima te potpisuje interne akte koji se odnose na poslovanje firme. „Osumnjičeni su svjesnim kršenjem zakona očigledno nesavjesno poslovali i time prouzrokovali imovinsku štetu firmi u iznosu od  3.000.000 KM“, rečeno je u CJB Istočno Sarajevo. Nezvanično, većina poslova u ovom preduzeću, koje je zapošljavalo oko 70 radnika, obavljana je bez ikakve prateće dokumentacije i faktura.

Takođe, ne postoji ni dokumentacija za mašine koje su prodali, a zbog kojih ovo preduzeće sada zjapi prazno. Izvor blizak ovom slučaju kaže da je primarni cilj Danaca bio da se dočepaju podsticaja koje im je dodjeljivala njihova vlada za otvaranje preduzeća u drugim zemljama. „U igri su bili milioni maraka. Jedini uslov je bio da proizvodnju održe pet godina. To su uradili, ali su paralelno firmu gurali u dugove. Sa poslom su počeli 2006, a preduzeće je zatvoreno 2012. godine“, ispričao nam je on. Prema njegovim riječima, Danci su mimo svih pravila iskazivali pozitivno poslovanje, dok su se dugovi gomilali.

Dodao je da su radnici uglavnom uspjeli da prije kolapsa naplate svoja potraživanja, ali da im je ostalo oko godinu dana neuplaćenih obaveza na doprinose. Danci su nakon 2012. godine otišli, a prema posljednjim informacijama, nalaze se na teritoriji Evropske unije. S obzirom na to da ovo preduzeće više ne radi, svoju korist u tome vide i sitni lokalni lopovi. Policija je u januaru uhvatila jednog lopova, koji je uspio iz kruga iznijeti bušilice, elektromotor, pumpu i drugi alat. 

Reklama

Izvor: Nezavisne

Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Reklama

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Reklama

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Od

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Reklama

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu