Sa 600 KM počeo da proizvodi domaće pivo

0

Proizvodnju zanatskog piva započeo je prije godinu dana, te proizveo blizu 400 litara ovog napitka.

Iako mu je ovo hobi, u budućnosti, cilj mu je pokretanje male pivare jer kako kaže više se može zaraditi od piva nego profesorske diplome.

30 litara vode, slad, hmelj i pivski kvasac sve u velikom loncu i počinje proces proizvodnje domaćeg, tzv. craft piva. Nakon 40 dana čekanja može se degustirati.

Osnovna razlika domaćeg od industrijskog piva jeste u ukus, ali i u tome što ne sadrži nikakve aditive niti konzervanse, a rok trajanja mu je i do dvije godine.

U ovoj kuhinji nastaje svijetlo, tamno ali i aromatično pivo. Za pokretanje proizvodnje, Nikola je uložio 600 KM.

„Nije mi se još isplatilo, ali to mi je sada hobi, dijelim ga prijateljima i porodici jer svi volimo da pijemo dobro pivo“, rekao je Nikola Galić.

Po zanimanju profesor engleskog jezika, radi u nevladinom sektoru i nada se kako da će jednog dana imati sopstvenu pivaru jer samo tako, kaže, zaradit će dovoljno za život.

„Gledajući iskustva drugih pivara u svijetu i regiji svi idu uzlaznom putanjom. Potražnja postoji, ljudi hoće da piju dobro pivo“, ispričao je Galić.

S obzirom da je pivo najjeftinije alkoholno piće, ne čudi da je potražnja velika.

A da broj konzumenata ne opada, Nikola je siguran da će, umjesto dosadašnjih 400 litara godišnje, proizvoditi mnogo više.

 

Izvor: N1