Connect with us

PROIZVODI/USLUGE

Oprez na deklaracijama!

Sitna slova opasna po naše zdravlje 

Objavljeno

 


 

Nečitke deklaracije na hemijskim i prehrambenim proizvodima zadaju velike teškoće potrošačima. Građani prijavljuju alergije i razne druge lakše i teže posledice

Nečitko ispisane deklaracije i sitna slova zadaju i dalje velike teškoće kupcima, jer proizvodi koje kupuju često kriju opasne supstance. Za čitanje deklaracije pojedinih artikala kupcima je neophodna lupa. Posebno kod korišćenja uvozne kozmetike, raznih hemijskih preparata, kućne i lične higijene, gde je gotovo nemoguće saznati tačan sastav proizvoda, pa su eventualni rizici i posledice po zdravlje ljudi nepoznati.

Kod hemijskih preparata, na primer, često su rok upotrebe i deklaracija prelepljeni raznim etiketama, pa se sastav robe najčešće ne može pročitati. Uz to, broj kontrola i uzetih uzoraka ovakvih proizvoda je iz godine u godinu sve manji, a s druge strane propisi kažu da odgovornost za ispravnost i kvalitet proizvoda snosi samo proizvođač.

Potrošačkim organizacijama javljaju se građani i prijavljuju osipe, alergije, a nekad, kažu, i teže zdravstevene teškoće, pa je strah kupaca sasvim opravdan.

– Bilo je žalbi potrošača na kvalitet sredstava za ličnu higijenu i prijava ozbiljnih zdravstvenih problema nastalih upotrebom tih sredstava – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, ali ne precizira o kojim slučajevima je riječ. – Postoji problem veličine slova na deklaracijama sredstava za ličnu higijenu i kućnu hemiju, pa čak i na lijekovima.

Reklama

Bogosavljević dodaje i da je opštepoznato da su vrlo bitne informacije često ispisane sitnim slovima koja se ne mogu pročitati bez lupe. Nažalost, ne postoji propis, poput Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, kojim je propisana najmanja veličina slova.

– Zakon o zaštiti potrošača, u dijelu o nepoštenoj poslovnoj praksi i obmanjujućoj poslovnoj praksi, indirektno obavezuje proizvođače da omoguće potrošaču da se informiše o bitnim svojstvima sredstava za ličnu higijenu i kućnu hemiju – ističe naš sagovornik. – Na deklaracijama ovih proizvoda neophodno je da se istaknu i upozorenja za pojedine grupe potrošača o mogućim nepoželjnim posledicama.

I Centar za potrošače Srbije CEPS dobija žalbe kupaca, naročito na sredstva za ličnu higijenu, poput šampona, raznih krema, losiona, sapuna, jer nisu mogli da otkriju sastav zbog nečitkih etiketa.

– Potrošačima ostaje samo da vjeruju reklami ili onome što trgovac kaže, jer su slova toliko sitna da je potrebna lupa – objašnjavaju u CEPS-u. – Zakonom je samo regulisano da deklaracija mora biti jasna, čitljiva, ali ne i to koliki font slova treba da bude.

Bez etikete na srpskom

Uvezeni sitni kozmetički aparati, ali i pojedine vrste dezodoranasa, losiona, šampona i druge kozmetike, često ne posjeduju deklaraciju na srpskom jeziku, a u nekim slučajevima ni osnovne podatke o proizvodu. U tom slučaju, ukoliko ne dobije proizvod sa etiketom na maternjem jeziku, kupac treba da se obrati nadležnoj inspekciji.

Reklama

 

Izvor : Novosti

Nastavite čitati

PROIZVODI/USLUGE

Otvoren savremeni Tropic market i u Čelincu

Objavljeno

 

Od

Domaći trgovački lanac Tropic danas je u Čelincu, na adresi Kralja Petra Prvog 2, u 9:00 časova otvorio 64 poslovnu jedinicu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Melanija Tramp će ponovo zablistati u Beminim papučma

Objavljeno

 

Od

Fabrika obuće Bema iz Banjaluke poslala je danas prvoj dami SAD Melaniji Tramp na poklon unikatne papuče, kao znak podrške za još jedan mandat njenom suprugu Donaldu Trampu u Bijeloj kući. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Bema podijelila svojim radnicima visokokvalitetnu obuću

Objavljeno

 

Od

Tvornica obuće „Beme“ svojim radnicima u Banjoj Luci podijelila je po jedan par visokokvalitetne kožne obuće. (više…)

Nastavite čitati

U trendu