Connect with us

PRAVO

Zakon o javnim nabavkama

Zakon o javnim nabavkama- Iako bi amandmani na Zakon o javnim nabavkama, ako bi bili usvojeni, građanima Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou uštedjeli barem pola milijarde maraka, u parlamentu BiH uporno sakupljaju prašinu.

Objavljeno

 


Iz sarajevske kancelarije američke organizacije za međunarodnu pomoć USAID-a, koja je podržala grupu nevladinih organizacija i udruženja koji su u proteklih desetak godina nekoliko puta nudili 18 amandmana, ističu da i dalje nema informacije kada bi amandmani mogli konačno doći u proceduru.

“Nema promjena kada je u pitanju status tih amandmana. U decembru 2015. godine udruženja građana su svoje prijedloge proslijedila DF-u, koji je amandmane uputio nadležnoj parlamentarnoj komisiji”, kaže Ela Čalendžer, zamjenik direktora za programe bh. kancelarije USAID-a.

Mervan Miraščija, koordinator za pravne projekte u Fondu za otvoreno društvo u Sarajevu, kaže da je Zakon o javnim nabavkama koji je na snazi izglasan bez ugrađivanja pomenutih 18 amandmana, zbog čega je ponovo pokrenuta procedura da se amandmani izglasaju i zakon dopuni. “I danas se zalažemo za iste amandmane kojima će se povećati transparentnost postupaka javnih nabavki od donošenja godišnjih planova o javnim nabavkama svih ugovornih organa u BiH i njihovog objavljivanja na jednom mjestu, odnosno internet stranici Agencije za javne nabavke BiH”, kaže on.

Pojašnjava da amandmani uvode antikorupcijske mehanizme u zakon, kao i mehanizme praćenja realizacije ugovora o javnim nabavkama.

Među ostalim, amandmanima bi bile ukinute besmisleno visoke naknade za žalbe strana koje učestvuju u javnim nabavkama, a pooštrile bi se i kazne za prekršitelje procedura. “Nažalost, amandmani su još u proceduri različitih komisija Parlamentarne skupštine BiH, odnosno klubova poslanika u Predstavničkom domu BiH kojima su u više navrata ponovno dostavljani”, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, političkim strankama i sistemu u zemlji ne odgovara da budu usvojeni ovi amandmani, mada, kako ističe, svi klubovi u parlamentu BiH osim SNSD-a, s kojim još nisu razgovarali, izražavaju podršku da amandmani budu usvojeni.

Reklama

“Svi oni su pohvalili naš rad i obećali dati svoj glas kada amandmani budu u proceduri”, istakao je on. Prema nezvaničnim informacijama, amandmani bi se mogli u proceduri naći do ljeta, ali autori apeluju na medije da izvrše javni pritisak kako bi se to zaista i ostvarilo. Prema podacima mreže organizacija koje uz pomoć USAID-a promovišu usvajanje amandmana, u BiH se godišnje troši oko dvije milijarde maraka putem javnih nabavki, a od 2008. godine je od 20 najvećih potpisanih ugovora 19 sprovedeno otvorenim postupkom, dok je 2014. godine devet od 15 najvećih sklopljenih ugovora zaključeno bez javne objave obavještenja.

Katastrofalno zvuči podatak da u BiH niko ne vrši kontrolu javnih postupaka tokom njihovog sprovođenja, a mreža organizacija je na uzorku od 56 ugovora ukazala da je moguće ostvariti uštede od 400 miliona maraka godišnje, a kroz uvođenje revizije učinka bi uštede iznosile i do 700 miliona.

 

Izvor: Akta.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu