Connect with us

PROIZVODI/USLUGE

Žilavka Vukoje nagrađena u Briselu

SARAJEVO – Na međunarodnom vinskom takmičenju Concours Mondial de Bruxelles održanom u maju hercegovačka Žilavka Vukoje berba 2015. osvojila je srebrnu medalju.

Objavljeno

 


 

Poseban značaj ove nagrade je u tome što je osvojena u konkurenciji više od 8.750 vina iz 51 zemlje pred izborom vodećih svjetskih degustatora, sommeliera, kupaca, novinara i vinskih pisaca.

To je ujedno i jedino vino iz BiH koje je osvojilo medalju, a uzorci su uzeti na sajmu ProWein u Dizeldorfu u Njemačkoj, na kojem je i Bosna i Hercegovina imala svoj štand.

Hercegovačka Žilavka Vukoje je vino proizvedeno od grožđa sa Carskih vinograda Ušće, specifičnog mikrolokaliteta udaljenog 10 km od Trebinja.

Taj lokalitet je još Austrougarska monarhija proglasila najpogodnijim za uzgoj ove autohtone sorte vinove loze, podigavši čuvene Carske vinograde i sa kojeg je ekskluzivno vino otpremano na carski dvor u Beču.

Ovoj sorti hercegovačkog vina poznatog još iz doba Rimljana, posebno priznanje kvalitetu Žilavke Vukoje odali su francuski enolozi, koji su je uvrstili na Svjetsku vinsku kartu u Bordou i to kao jedino vino iz BiH.

Reklama

Berba ove sorte je ručna i počinje krajem septembra i sa prvim danima oktobra.

Ovo vino je intenzivnog i kompleksnog mirisa vinogradarske breskve, hercegovačkog bilja, punog okusa i izrazito mineralnog karaktera sa voćno-začinskom završnicom. Prepoznatljive je žuto-zelenkaste boje, saopšteno je iz Vinarije Vukoje.

 

Izvor: Fena

Nastavite čitati

PROIZVODI/USLUGE

Otvoren savremeni Tropic market i u Čelincu

Objavljeno

 

Od

Domaći trgovački lanac Tropic danas je u Čelincu, na adresi Kralja Petra Prvog 2, u 9:00 časova otvorio 64 poslovnu jedinicu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Melanija Tramp će ponovo zablistati u Beminim papučma

Objavljeno

 

Od

Fabrika obuće Bema iz Banjaluke poslala je danas prvoj dami SAD Melaniji Tramp na poklon unikatne papuče, kao znak podrške za još jedan mandat njenom suprugu Donaldu Trampu u Bijeloj kući. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Bema podijelila svojim radnicima visokokvalitetnu obuću

Objavljeno

 

Od

Tvornica obuće „Beme“ svojim radnicima u Banjoj Luci podijelila je po jedan par visokokvalitetne kožne obuće. (više…)

Nastavite čitati

U trendu