Žilavka Vukoje nagrađena u Briselu

0

 

Poseban značaj ove nagrade je u tome što je osvojena u konkurenciji više od 8.750 vina iz 51 zemlje pred izborom vodećih svjetskih degustatora, sommeliera, kupaca, novinara i vinskih pisaca.

To je ujedno i jedino vino iz BiH koje je osvojilo medalju, a uzorci su uzeti na sajmu ProWein u Dizeldorfu u Njemačkoj, na kojem je i Bosna i Hercegovina imala svoj štand.

Hercegovačka Žilavka Vukoje je vino proizvedeno od grožđa sa Carskih vinograda Ušće, specifičnog mikrolokaliteta udaljenog 10 km od Trebinja.

Taj lokalitet je još Austrougarska monarhija proglasila najpogodnijim za uzgoj ove autohtone sorte vinove loze, podigavši čuvene Carske vinograde i sa kojeg je ekskluzivno vino otpremano na carski dvor u Beču.

Ovoj sorti hercegovačkog vina poznatog još iz doba Rimljana, posebno priznanje kvalitetu Žilavke Vukoje odali su francuski enolozi, koji su je uvrstili na Svjetsku vinsku kartu u Bordou i to kao jedino vino iz BiH.

Berba ove sorte je ručna i počinje krajem septembra i sa prvim danima oktobra.

Ovo vino je intenzivnog i kompleksnog mirisa vinogradarske breskve, hercegovačkog bilja, punog okusa i izrazito mineralnog karaktera sa voćno-začinskom završnicom. Prepoznatljive je žuto-zelenkaste boje, saopšteno je iz Vinarije Vukoje.

 

Izvor: Fena