Srpski brendovi Smoki i Jafa među 10 vodećih u regionu

0

 

Prema rezultatima istraživanja, slovenački brendovi su na lokalnom tržištu jaki u kategoriji sokova, hrvatski u kategoriji vode, a srpski u kategoriji slatkiša.

Naime, Smoki i Plazma su bolje pozicionirani od Milke na domaćem tržištu, dok su Jafa i Smoki jedini srpski brendovi koji imaju izvozni uspjeh, s obzirom na to da su u BiH rangirani među vodećih deset, navodi se u saopštenju Valikona.

Smoki se, inače, nalazi među prvih pet vodećih brendova na tržištima u regionu.

Za Srbiju je karakteristično i to da ne „uvozi” regionalne brendove, pa se na lokalnoj top 10 listi najjačih brendova nalaze isključivo domaći i globalni brendovi, dodaje se dalje.

Hrvatska takođe ne „uvozi” regionalne brendove, ali je ona istovremeno najveći „izvoznik” brendova u regionu, budući da su u četiri zemlje njeni brendovi među top 10, i to Vegeta u BiH i Makedoniji, i Cedevita u BiH i Sloveniji.

Slovenija ima jednog predstavnika na listama van svojih tržišta – Argetu u BiH i Makedoniji.

Bosna i Hercegovina je najveći „uvoznik” regionalnih brendova. Pet od najboljih deset brendova u BiH potiče iz regije – dva hrvatska (Cedevita i Vegeta), dva srpska (Smoki i Jafa) i jedan slovenački (Argeta).

Makedonija je najveći „uvoznik” globalnih brendova. Samo tri lokalna brenda su među top 10 u Makedoniji, i samo dva regionalna (Argeta i Vegeta).

Globalni brendovi su u svim zemljama regiona zauzeli pet pozicija među 10 najboljih, i to su: Milka, Koka-kola, Orbit, Neskafee i Pepsi.

Sve zemlje, izuzev Bosne i Hercegovine, među deset najjačih brendova imaju lokalni brend mineralne vode. Radenska je treća u Sloveniji, a u Hrvatskoj je pored Jamnice i Jana (u kategoriji negazirane vode).

Knjaz Miloš je u Srbiji na petom, a Pelisterka na osmom mestu u Makedoniji. Na kategoriji vode se vidi da je homogenost tržišta bitna za usjpeh brenda lokalno.

Tržište BiH je fragmentisano, pa brendovi mineralne vode ne uspevaju da postignu veliku snagu brenda, objašnjava se u istraživanju agencije Valikon.

 

Izvor: Tanjug