Connect with us

TEHNOLOGIJA

Značajan porast spam i-mejlova u prvom kvartalu 2016. godine

SVIJET – Najnoviji izveštaj kompanije Kaspersky Lab o spam i „fišing“ napadima ukazuje na činjenicu da je broj spam i-mejlova u padu, ali da su ovi napadi postali znatno ozbiljniji.

Objavljeno

 

Istovremeno, broj pokušaja napada putem malicioznih i-mejl poruka drastično je porastao, pri čemu su proizvodi kompanije Kaspersky Lab samo u martu 2016. godine spriječili čak 22.890.956 pokušaja inficiranja uređja putem i-mejl poruka sa malicioznim fajlovima, što je duplo veći broj pokušaja u poređenju sa napadima u februaru.  

Od 2012. godine, procenat spam poruka u i-mejl saobraćaju je u konstantnom padu. Međutim, broj i-mejl poruka sa malicioznim fajlovima značajno je porastao – u prvom kvartalu 2016. godine, ovaj broj bio je 3,3 puta veći u poređenju sa istim periodom u 2015. godini. Istraživači su takođe primetili da je broj ransomware virusa konstantno rastao tokom kvartala. Ovi virusi najčešće se distribuiraju putem i-mejlova koji sadrže zaražene dokumente, kao što su Word dokumenti, na primjer. Najveća prijetnja zabilježena u prvom kvartalu 2016. godine bio je ransomware virus Trojan Locky, koji je bio aktivno distribuiran putem i-mejl poruka na različitim jezicima, a za mete je imao korisnike iz čak 114 zemalja. Locky i-mejlovi sadržali su lažne poruke od finansijskih institucija, pomoću kojih su napadači obmanjivali korisnike i „tjerali“ ih da otvore maliciozne dokumente.

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab ukazuju na to da spam i-mejl poruke postaju veoma popularno oružje sajber kriminalaca kojim napadaju internet korisnike, uzimajući u obzir činjenicu da surfovanje veb stranicama postaje sve bezbjednije. Skoro svi poznati internet pretraživači imaju ugrađene bezbjednosne alate, kao i alate za odbranu od „fišing“ napada, što kriminalcima otežava da distribuiraju malver putem zaraženih veb stranica.

Tokom ovog kvartala, kriminalci su pokušali da namame korisnike da otvore maliciozne fajlove tako što su im slali i-mejl poruke čija je glavna tema bio terorizam, budući da je ovo veoma zastupljena tema u vijestima. Kako bi spriječile terorističke napade, mnoge zemlje su pooštrile mjere bezbjednosti i zbog toga je ovo postala veoma popularna tema spam i-mejl poruka.

Neki kriminalci su čak pokušali da ubijede korisnike da i-mejl poruka sadrži novu mobilnu aplikaciju koja, nakon instaliranja, može da detektuje eksplozivnu napravu terorista. U i-mejl porukama ovog tipa bilo je naglašeno da je Državni sekretarijat SAD otkrio tehnologiju koja je jednostavna za korišćenje i dostupna korisnicima. Fajl priložen uz ovakvu i-mejl poruku obično bi sadržao izvršni fajl, koji je identifikovan kao Trojan-Dropper.Win32.Dapato, malver koji ima sposobnost da ukrade lične podatke korisnika, organizuje DDoS napade i instalira druge maliciozne programe.

Dobro poznati nigerijski kriminalci takođe su koristili terorizam kao sadržaj svojih i-mejlova. Prema izveštaju kompanije Kaspersky Lab, broj ovih i-mejlova značajno je porastao. Ovi kriminalci prethodno su slali dugačke i-mejl poruke sa detaljno razrađenom pričom, pa čak i linkovima ka konkretnim vijestima, kako bi bili uverljiviji. Međutim, oni sada šalju korisnicima samo kratke poruke bez mnogo detalja, pozivajući ih da stupe u kontakt sa njima.

„Nažalost, primećujemo da su se naša prethodna predviđanja o kriminalnoj upotrebi spam poruka obistinila. Kriminalci koriste različite metode da privuku pažnju korisnika i utiču na njih da budu manje oprezni. Napadači koriste različite jezike, metode društvenog inženjeringa, vrste malicioznih fajlova, kao i djelimično personalizovanje sadržaja poruke, kako bi njihovi i-mejlovi delovali verodostojnije. Lažne poruke često su kreirane tako da budu praktično identične kao obaveštenja svetski poznatih kompanija. Na ovaj način, spam poruke postaju izuzetno opasno oružje”, upozorava Darija Gudkova, spam analitičar u kompaniji Kaspersky Lab.

Izvor: Personalmag

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.