Connect with us

TEHNOLOGIJA

Značajan porast spam i-mejlova u prvom kvartalu 2016. godine

SVIJET – Najnoviji izveštaj kompanije Kaspersky Lab o spam i „fišing“ napadima ukazuje na činjenicu da je broj spam i-mejlova u padu, ali da su ovi napadi postali znatno ozbiljniji.

Objavljeno

 


Istovremeno, broj pokušaja napada putem malicioznih i-mejl poruka drastično je porastao, pri čemu su proizvodi kompanije Kaspersky Lab samo u martu 2016. godine spriječili čak 22.890.956 pokušaja inficiranja uređja putem i-mejl poruka sa malicioznim fajlovima, što je duplo veći broj pokušaja u poređenju sa napadima u februaru.  

Od 2012. godine, procenat spam poruka u i-mejl saobraćaju je u konstantnom padu. Međutim, broj i-mejl poruka sa malicioznim fajlovima značajno je porastao – u prvom kvartalu 2016. godine, ovaj broj bio je 3,3 puta veći u poređenju sa istim periodom u 2015. godini. Istraživači su takođe primetili da je broj ransomware virusa konstantno rastao tokom kvartala. Ovi virusi najčešće se distribuiraju putem i-mejlova koji sadrže zaražene dokumente, kao što su Word dokumenti, na primjer. Najveća prijetnja zabilježena u prvom kvartalu 2016. godine bio je ransomware virus Trojan Locky, koji je bio aktivno distribuiran putem i-mejl poruka na različitim jezicima, a za mete je imao korisnike iz čak 114 zemalja. Locky i-mejlovi sadržali su lažne poruke od finansijskih institucija, pomoću kojih su napadači obmanjivali korisnike i „tjerali“ ih da otvore maliciozne dokumente.

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab ukazuju na to da spam i-mejl poruke postaju veoma popularno oružje sajber kriminalaca kojim napadaju internet korisnike, uzimajući u obzir činjenicu da surfovanje veb stranicama postaje sve bezbjednije. Skoro svi poznati internet pretraživači imaju ugrađene bezbjednosne alate, kao i alate za odbranu od „fišing“ napada, što kriminalcima otežava da distribuiraju malver putem zaraženih veb stranica.

Tokom ovog kvartala, kriminalci su pokušali da namame korisnike da otvore maliciozne fajlove tako što su im slali i-mejl poruke čija je glavna tema bio terorizam, budući da je ovo veoma zastupljena tema u vijestima. Kako bi spriječile terorističke napade, mnoge zemlje su pooštrile mjere bezbjednosti i zbog toga je ovo postala veoma popularna tema spam i-mejl poruka.

Neki kriminalci su čak pokušali da ubijede korisnike da i-mejl poruka sadrži novu mobilnu aplikaciju koja, nakon instaliranja, može da detektuje eksplozivnu napravu terorista. U i-mejl porukama ovog tipa bilo je naglašeno da je Državni sekretarijat SAD otkrio tehnologiju koja je jednostavna za korišćenje i dostupna korisnicima. Fajl priložen uz ovakvu i-mejl poruku obično bi sadržao izvršni fajl, koji je identifikovan kao Trojan-Dropper.Win32.Dapato, malver koji ima sposobnost da ukrade lične podatke korisnika, organizuje DDoS napade i instalira druge maliciozne programe.

Dobro poznati nigerijski kriminalci takođe su koristili terorizam kao sadržaj svojih i-mejlova. Prema izveštaju kompanije Kaspersky Lab, broj ovih i-mejlova značajno je porastao. Ovi kriminalci prethodno su slali dugačke i-mejl poruke sa detaljno razrađenom pričom, pa čak i linkovima ka konkretnim vijestima, kako bi bili uverljiviji. Međutim, oni sada šalju korisnicima samo kratke poruke bez mnogo detalja, pozivajući ih da stupe u kontakt sa njima.

Reklama

„Nažalost, primećujemo da su se naša prethodna predviđanja o kriminalnoj upotrebi spam poruka obistinila. Kriminalci koriste različite metode da privuku pažnju korisnika i utiču na njih da budu manje oprezni. Napadači koriste različite jezike, metode društvenog inženjeringa, vrste malicioznih fajlova, kao i djelimično personalizovanje sadržaja poruke, kako bi njihovi i-mejlovi delovali verodostojnije. Lažne poruke često su kreirane tako da budu praktično identične kao obaveštenja svetski poznatih kompanija. Na ovaj način, spam poruke postaju izuzetno opasno oružje”, upozorava Darija Gudkova, spam analitičar u kompaniji Kaspersky Lab.

Izvor: Personalmag

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Kompanija Richarda Bransona u BiH promijenila vlasnike i identitet

Objavljeno

 

Od

Kompanija Virgin Pulse Bosnia, jedan od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini, primijenila je ime i vizuelni identitet, nakon spajanja i promijena u vlasničkoj strukturi.

Podsjećanja radi, riječ je o kompaniji koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson.

Kompanija Virgin Pulse nedavno je spojena sa drugom kompanijom, HealthComp. Nova kompanija koja je nastala spajanjem ove dvije firme zove se Personify Health, pa je posljedično preimenovana i kompanija u BiH, izvještava BiznisInfo.ba.

Kombinovana vrijednost dvije kompanije je 3 mlrd USD. Obje kompanije se bave unapređenjem zdravlja koristeći najsavremenije tehnologije.

Od spajanja, dvije firme su predstavile prvu i jedinu personaliziranu zdravstvenu platformu – sve na jednom mjestu. Personify Health pomaže firmama da optimiziraju ulaganja u svoje članove dok istovremeno osnažuje ljude da se dublje bave svojim zdravljem.

Nova kompanija ima kompleksnu vlasničku strukturu iza koje stoje veliki ulagači. Većinski vlasnik Personify Healtha je fond New Mountain Capital, div koji upravlja imovinom ukupne vrijednosti od preko 40 mlrd USD. Fond je osnovao Steve Klinsky 1999. godine.

Reklama

Drugi veliki dioničari Personify Healtha su Blackstone, Marlin Equity Partners i Morgan Health.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, firma Virgin Pulse Bosnia prošle godine je ostvarila ukupne prihode od oko 32,4 mil KM. To su rekordni prihodi i predstavljanju veliko povećanje u odnosu na 21,4 mil KM iz 2021. godine ili 12,7 miliona iz 2020. godine. Nedavno su dosegli broj od 600 zaposlenih u BiH.

Virgin Pulse Bosnia ima sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu. Ova kompanija u BiH se neprestano širi. Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Iz naše zemlje, oni rade sa klijentima širom svijeta.

Virgin Puls je 2018. preuzeo tuzlansku firmu Piksel Interactive koja je tada zapošljavala oko 100 mladih i obrazovanih ljudi. Kompanija, koja se od tada zove Virgin Pulse Bosnia, konstantno se širi. Agencija za promociju stranih investicija proglasila Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

U trendu