Connect with us

PRAVO

Izmijenjena Uredba o podsticanju zapošljavanja

SARAJEVO –  Vlada Federacije BiH izmijenila je  Uredbu o podsticanju zapošljavanja, čime su stvoreni uslovi za ubrzavanje procesa zaključivanja ugovora o sufinansiranju zapošljavanja i samozapošljavanja.

Objavljeno

 


 

Na hitnoj telefonskoj sjednici održanoj juče utvrđen je drugačiji način refundacije sredstava poslodavcima i osobama koje se samozapošljavaju, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH opredijelila se za novo rješenje po kojem, umjesto Federalnog zavoda za zapošljavanje, sredstva za ove namjene refundira Ministarstvo razvoja, preduzetništva i zanatstva FBiH, što je ocijenjeno kao efikasniji pristup.

Definisano je da osobe u slučaju samozapošljavanja, a koje kao zanatlije nemaju platu, imaju pravo na subvenciju na ime troškova obavljanja djelatnosti.

Propisana je i dokumentacija, koju bi osoba koja se samozapošljava trebalo da dostavi prilikom pokretanja zanatske djelatnosti. Sadašnja definicija subvencije za samozapošljavanje i dokumentacija koja se dostavlja radi pravdanja subvencije primjenjive su samo u slučaju samozapošljavanja na način da lice osnuje društvo sa ograničenom odgovornošću.

Uredba je izmijenjena i dopunjena i zbog traženja poslodavaca i nezaposlenih osoba da njeno sprovođenje počne što prije. Vlada FBiH utvrdila je  Prijedlog strategije saobraćaja u FBiH za period 2016-2030. godina, koji će uputiti Parlamentu FBiH na konačno usvajanje.

Reklama

Posebni ciljevi su dati za različite vrste saobraćaja u FBiH /drumski, željeznički, vodni i vazdušni/, te se zasnivaju na prioritetima saobraćajne politike FBiH. Strategijom su obuhvaćene kratkoročne /2016-2020./, srednjoročne /2021-2025./ i dugoročne /2026-2030. godina/ aktivnosti koje bi trebalo sprovesti sa ciljem postizanja posebnih ciljeva za svaki vid saobraćaja.

 

Izvor: Srna

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu