Connect with us

PRAVO

Registracija firme kroz tri dana uz troškove manje od 100 eura

EU – Cilj Evropske unije je da registracija preduzeća ne traje dulje od tri dana, a da troškovi ne premaše 100 eura. 

Objavljeno

 


U Estoniji se, na primjer, preduzeće može registrovati putem interneta. U Hrvatskoj je znatno drugačija situacija. Matiji Krznaru, direktoru kompanije Urban Mobility, od ideje za kompaniju do danas trebale su dvije godine, a za registraciju i rješavanje papira, kaže,više od mjesec dana.

U Estoniji se tvrtka može registrovati do kraja dana, ali praksa je pokazala da takvu brzu registraciju na daljinu vole posebno oni koji preko fiktivnih kompanija žele oprati novac ili oni koji su ukrali nečiji identitet. Zato s uvođenjem registracije preduzeća na daljinu treba postupati oprezno.

Kada se zemlje poput Estonije, u kojoj postoji takva online registracija, usporede s Belgijom, vidi se da je za registraciju preduzeća u Belgiji potrebno pola dana više. Međutim, mogućnost kontrole svakako je veća u Belgiji, nego u Estoniji, kazao je Daniel Sedar iz Međunarodne unije latinskog notarijata, javlja HRT.

Kompanije se mogu registrirovati uz pomoć javnih bilježnika ili posredničkih tijela. Takvi sistemi, pokazalo se, omogućavaju bolju kontrolu nego u slučaju registracije na daljinu.

Naravno da se otvara put za razne kriminalne radnje, za eventualne buduće sporove, za moguću krađu identiteta i nemogućnost sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma.

 

Reklama

Izvor: Akta.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu