Registracija firme kroz tri dana uz troškove manje od 100 eura

0

U Estoniji se, na primjer, preduzeće može registrovati putem interneta. U Hrvatskoj je znatno drugačija situacija. Matiji Krznaru, direktoru kompanije Urban Mobility, od ideje za kompaniju do danas trebale su dvije godine, a za registraciju i rješavanje papira, kaže,više od mjesec dana.

U Estoniji se tvrtka može registrovati do kraja dana, ali praksa je pokazala da takvu brzu registraciju na daljinu vole posebno oni koji preko fiktivnih kompanija žele oprati novac ili oni koji su ukrali nečiji identitet. Zato s uvođenjem registracije preduzeća na daljinu treba postupati oprezno.

Kada se zemlje poput Estonije, u kojoj postoji takva online registracija, usporede s Belgijom, vidi se da je za registraciju preduzeća u Belgiji potrebno pola dana više. Međutim, mogućnost kontrole svakako je veća u Belgiji, nego u Estoniji, kazao je Daniel Sedar iz Međunarodne unije latinskog notarijata, javlja HRT.

Kompanije se mogu registrirovati uz pomoć javnih bilježnika ili posredničkih tijela. Takvi sistemi, pokazalo se, omogućavaju bolju kontrolu nego u slučaju registracije na daljinu.

Naravno da se otvara put za razne kriminalne radnje, za eventualne buduće sporove, za moguću krađu identiteta i nemogućnost sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma.

 

Izvor: Akta.ba