Connect with us

BIZLIFE

Sjajan menadžer ili lider nikada nije došao iz raja

Davne 1978.godine, Čarls Hendi je u knjizi “Bogovi Menadžmenta” alegorijom grčkih bogova opisao prirodu organizacija. Lijepa knjiga i sažeta u par rečenica – Zevsova kultura kluba se zasniva na ličnim odnosima između lidera i zaposlenih i nema veze sa organizacijom,

Objavljeno

 


Apolova kultura uloga se zasniva funkcijama, pravilima i racionalnosti. Zadaci su centralno mesto Atinine kulture gde snaga leži u timovima koji umeju da reše problem. Dionisova kultura se zasniva na konceptu da organizacija postoji da bi podržala potrebe pojedinca. 

Da ne bismo previše teoretisali i pričali o modelima organizacije – pročitajte knjigu. Neiscrpno zabavna i možete prepoznati mnoge stvari u svojoj organizaciji.

Ali nas interesuje naslov – sjajan menadžer, lider, vlasnik, direktor – nikada nije došao iz raja. Došao je sa drugog mjesta.

Do sada ste vjerovatno pogodili da je u pitanju pakao.

Ne u bukvalnom smislu pakao ali pakao od učenja, upravljanja, uspjeha i neuspjeha – jednom rečju – iskustva.

Česta rečenica koja se spominje za milionere ili milijardere je “nemoj me pitati kako sam zaradio prvi milion”. Takav navodno stav ne gaje mnogi, ali najpoznatiji imaju svašta da posvedoče – kako je izgledao pakao tog početka.

Reklama

Nekada lični pakao ima formu sive zone poslovanja, čudnih kupovina i preprodaja biznisa, korišćenje jeftine radne snage na loš način (bar zbog toga što je način poslovanja u matičnoj zemlji daleko humaniji), a nekada otpuštanje bitnih a nekada i loših ljudi, učenja kroz greške, dana kada izgleda da loše stvari preovladavaju dobre…

Sjajan menadžer ili lider nikada nije došao iz raja … Znači da od sebe možete da tražite “110%” i da non stop pokušavate da budete na vrhu igre ili ispred svih ali to nije tako lako.

Kao što ni svrha kapetana broda nije da plovi po mirnom moru tako ni svrha lidera nije da funkcionišu i budi odlični onda kada je sve kako treba.

A svaki pakao ima svoju cijenu i obično se iskazuje zdravljem.

Mnogi tridesetogodišnjaci ili oni samo malo stariji oboljevaju od stresa, psihičkih problema – često zato što traže od sebe i drugih nemoguće, ne prihvatajući ograničenja drugih a ponajpre sebe.

Raj u poslu skoro da ne postoji, a kroz pakao se kale ljudi. To ne znači da morate ljudima priređivati pakao ili svojim bližnjima “da bi se očeličili”. Jednostavno, morate biti svjesni da su paklene situacije neminovne i da će ih biti. Takve momente treba prepoznati, provući ih kroz sebe, umanjiti pogubne efekte i nastaviti dalje.

Reklama

I nema drugog magičnog rješenja. Teške i naporne stvari se dešavaju. Probajte da živite sa njima i da pravite rajske trenutke i uživate u poslovanju.

Kao neki bog.

“Ljudski je griješiti ali je osećaj bogovski” – tradicional

Ako ste kalibar lidera, direktora, vlasnika – učićete na greškama kojih će biti. Budite sigurni da ćete prije ili kasnije (sigurno prije) uspjeti da napravite greške. Najbitnija stvar koju morate shvatiti da greške predstavljaju situacije koje niste predvidjeli, niste objasnili dovoljno ili niste razumjeli šta se očekuje. Vremenom ćete shvatiti kako da upravljate greškama tj da ih izbegavate i to će vas učiniti boljim vlasnikom, direktorom, liderom…

Izvor: Moja firma

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu