Sjajan menadžer ili lider nikada nije došao iz raja

0

Apolova kultura uloga se zasniva funkcijama, pravilima i racionalnosti. Zadaci su centralno mesto Atinine kulture gde snaga leži u timovima koji umeju da reše problem. Dionisova kultura se zasniva na konceptu da organizacija postoji da bi podržala potrebe pojedinca. 

Da ne bismo previše teoretisali i pričali o modelima organizacije – pročitajte knjigu. Neiscrpno zabavna i možete prepoznati mnoge stvari u svojoj organizaciji.

Ali nas interesuje naslov – sjajan menadžer, lider, vlasnik, direktor – nikada nije došao iz raja. Došao je sa drugog mjesta.

Do sada ste vjerovatno pogodili da je u pitanju pakao.

Ne u bukvalnom smislu pakao ali pakao od učenja, upravljanja, uspjeha i neuspjeha – jednom rečju – iskustva.

Česta rečenica koja se spominje za milionere ili milijardere je “nemoj me pitati kako sam zaradio prvi milion”. Takav navodno stav ne gaje mnogi, ali najpoznatiji imaju svašta da posvedoče – kako je izgledao pakao tog početka.

Nekada lični pakao ima formu sive zone poslovanja, čudnih kupovina i preprodaja biznisa, korišćenje jeftine radne snage na loš način (bar zbog toga što je način poslovanja u matičnoj zemlji daleko humaniji), a nekada otpuštanje bitnih a nekada i loših ljudi, učenja kroz greške, dana kada izgleda da loše stvari preovladavaju dobre…

Sjajan menadžer ili lider nikada nije došao iz raja … Znači da od sebe možete da tražite “110%” i da non stop pokušavate da budete na vrhu igre ili ispred svih ali to nije tako lako.

Kao što ni svrha kapetana broda nije da plovi po mirnom moru tako ni svrha lidera nije da funkcionišu i budi odlični onda kada je sve kako treba.

A svaki pakao ima svoju cijenu i obično se iskazuje zdravljem.

Mnogi tridesetogodišnjaci ili oni samo malo stariji oboljevaju od stresa, psihičkih problema – često zato što traže od sebe i drugih nemoguće, ne prihvatajući ograničenja drugih a ponajpre sebe.

Raj u poslu skoro da ne postoji, a kroz pakao se kale ljudi. To ne znači da morate ljudima priređivati pakao ili svojim bližnjima “da bi se očeličili”. Jednostavno, morate biti svjesni da su paklene situacije neminovne i da će ih biti. Takve momente treba prepoznati, provući ih kroz sebe, umanjiti pogubne efekte i nastaviti dalje.

I nema drugog magičnog rješenja. Teške i naporne stvari se dešavaju. Probajte da živite sa njima i da pravite rajske trenutke i uživate u poslovanju.

Kao neki bog.

“Ljudski je griješiti ali je osećaj bogovski” – tradicional

Ako ste kalibar lidera, direktora, vlasnika – učićete na greškama kojih će biti. Budite sigurni da ćete prije ili kasnije (sigurno prije) uspjeti da napravite greške. Najbitnija stvar koju morate shvatiti da greške predstavljaju situacije koje niste predvidjeli, niste objasnili dovoljno ili niste razumjeli šta se očekuje. Vremenom ćete shvatiti kako da upravljate greškama tj da ih izbegavate i to će vas učiniti boljim vlasnikom, direktorom, liderom…

Izvor: Moja firma