Rok za izgradnju Uloga produžen do 2020. godine

0

 

Kompaniji „EFT grupa“ dodijeljena je koncesija za ovaj projekat na 30 godina, a radovi su počeli krajem avgusta 2010. godine izgradnjom sistema pristupnih puteva. Građevinski radovi su povjereni kineskoj kompaniji „Sinohidro“ sa kojom je „EFT grupa“ potpisala ugovor u septembru 2012. godine i dogovorila izgradnju po sistemu „ključ u ruke“. Vlada RS je izdala dozvolu za izgradnju hidroelektrane u aprilu 2013. godine.

Projekat izgradnje protočne hidroelektrane instalisane snage 35 megavata i sa prosječnom godišnjom proizvodnjom 85.000 megavat-časova električne energije vrijedan je oko 120 miliona KM. Bilo je planirano da radovi budu završeni do kraja ove godine i da se elektrana nađe na mreži početkom 2017. godine. Međutim, radovi nisu daleko odmakli, s obzirom na to da je do sada izgrađen dalekovod za gradilište, pristupni putevi, dok izgradnja profila brane tapka u mjestu.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS je potvrđeno da je izgradnja hidroelektrane „Ulog“ obustavljena zbog složenih geoloških uslova i da se trenutno obavljaju detaljna istraživanja i analize da bi tehničko rješenje bilo prilagođeno uslovima terena.

35 megavata – instalisana snaga

85.000 megavat-časova – prosječna godišnja proizvodnja

120 miliona KM – vrijednost investicije
– Koncesionar intenzivno sprovodi aktivnosti s ciljem prilagođavanja tehničkog rješenja i planirano je da izvođenje radova bude nastavljeno do kraja godine – kažu u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva i dodaju da je predviđeno da hidroelektrana bude izgrađena do kraja kraja 2020. godine, odnosno da počne sa proizvodnjom početkom 2021. godine.

Posljedica problema sa izgradnjom je i manji broj angažovanih radnika i kašnjenje u realizaciji investicionog plana. Izvođač radova je na lokalitetu trebalo da angažuje lokalnu građevinsku operativu i zaposli oko 350 radnika, uključujući sve radno sposobne nezaposlene stanovnike Kalinovika. Od planiranih 120 miliona KM koncesionar je do sada, prema informacijama Ministarstva industrije, energetike i rudarstva uložio samo 25 miliona KM, a zaposlen je minimalni broj radnika.

– Angažovano je oko 15 radnika koji rade na ispitivanju i prilagođavanju tehničkog rješenja, a očekuje se da će do kraja godine, za kada je planiran nastavak radova, biti zaposleni svi planirani radnici – kažu u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Uprkos nizu problema koji prate projekat u „EFT grupi“ su istakli da odustajanje od izgradnje ne dolazi u obzir.

Tragedije
Izgradnju hidroelektrane „Ulog“ obilježile su i dvije tragedije u kojima su život izgubila dva radnika „Prijedorputeva“. Prva nesreća dogodila se 4. jula 2013. godine, kada je radnika pogodio kamen koji se obrušio sa vrha obližnje litice. Samo četiri dana kasnije poginuo je radnik koji se nalazio u kanjonu Neretve, nakon što se na njega obrušilo kamenje.

Izvor: Glas Srpske