Connect with us

PRIVREDA

Rok za izgradnju Uloga produžen do 2020. godine

BANJA LUKA – Nastavak izgradnje Hidroelektrane „Ulog“ na Neretvi kod Kalinovika i dalje je na čekanju zbog nestabilnog tla i čestih klizišta, zbog kojih su radovi stopirani prije skoro tri godine, a zbog tih problema rok za završetak radova pomjeren je za 2020. godinu.

Objavljeno

 


 

Kompaniji „EFT grupa“ dodijeljena je koncesija za ovaj projekat na 30 godina, a radovi su počeli krajem avgusta 2010. godine izgradnjom sistema pristupnih puteva. Građevinski radovi su povjereni kineskoj kompaniji „Sinohidro“ sa kojom je „EFT grupa“ potpisala ugovor u septembru 2012. godine i dogovorila izgradnju po sistemu „ključ u ruke“. Vlada RS je izdala dozvolu za izgradnju hidroelektrane u aprilu 2013. godine.

Projekat izgradnje protočne hidroelektrane instalisane snage 35 megavata i sa prosječnom godišnjom proizvodnjom 85.000 megavat-časova električne energije vrijedan je oko 120 miliona KM. Bilo je planirano da radovi budu završeni do kraja ove godine i da se elektrana nađe na mreži početkom 2017. godine. Međutim, radovi nisu daleko odmakli, s obzirom na to da je do sada izgrađen dalekovod za gradilište, pristupni putevi, dok izgradnja profila brane tapka u mjestu.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS je potvrđeno da je izgradnja hidroelektrane „Ulog“ obustavljena zbog složenih geoloških uslova i da se trenutno obavljaju detaljna istraživanja i analize da bi tehničko rješenje bilo prilagođeno uslovima terena.

35 megavata – instalisana snaga

85.000 megavat-časova – prosječna godišnja proizvodnja

Reklama

120 miliona KM – vrijednost investicije
– Koncesionar intenzivno sprovodi aktivnosti s ciljem prilagođavanja tehničkog rješenja i planirano je da izvođenje radova bude nastavljeno do kraja godine – kažu u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva i dodaju da je predviđeno da hidroelektrana bude izgrađena do kraja kraja 2020. godine, odnosno da počne sa proizvodnjom početkom 2021. godine.

Posljedica problema sa izgradnjom je i manji broj angažovanih radnika i kašnjenje u realizaciji investicionog plana. Izvođač radova je na lokalitetu trebalo da angažuje lokalnu građevinsku operativu i zaposli oko 350 radnika, uključujući sve radno sposobne nezaposlene stanovnike Kalinovika. Od planiranih 120 miliona KM koncesionar je do sada, prema informacijama Ministarstva industrije, energetike i rudarstva uložio samo 25 miliona KM, a zaposlen je minimalni broj radnika.

– Angažovano je oko 15 radnika koji rade na ispitivanju i prilagođavanju tehničkog rješenja, a očekuje se da će do kraja godine, za kada je planiran nastavak radova, biti zaposleni svi planirani radnici – kažu u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Uprkos nizu problema koji prate projekat u „EFT grupi“ su istakli da odustajanje od izgradnje ne dolazi u obzir.

Tragedije
Izgradnju hidroelektrane „Ulog“ obilježile su i dvije tragedije u kojima su život izgubila dva radnika „Prijedorputeva“. Prva nesreća dogodila se 4. jula 2013. godine, kada je radnika pogodio kamen koji se obrušio sa vrha obližnje litice. Samo četiri dana kasnije poginuo je radnik koji se nalazio u kanjonu Neretve, nakon što se na njega obrušilo kamenje.

Izvor: Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu