Uspješno održan prvi FON-ov Startup Day

0

Dan posvećen startapima bio je podeljen u dvije cjeline – panel diskusija i takmičarski dio. Panel diskusija sa temom „Budućnost preduzetništva – sinergija nauke i prakse“ bila je veoma dinamična i pokrenula različita pitanja vezana za porketanje sopstvenog posla u Srbiji, kao i izazove sa kojima se mladi preduzetnici susreću na tom putu. Učesnici panela bili su predstavnici uspješnih srpskih startapa – Sonja Dakić iz Daj daj pelena, Istok Radovanov kao predstavnik Pray eyewear, Nikola Čavić ispred NORDEUS-a, predstavnik privrede bio je Boris Vujičić iz AmCham-a, a perspektivu nauke zastupao je Marko Petrović, prodekan za naučno-istraživački rad Fakulteta organizacionih nauka. Događaj je otvorio Aleksandar Kemiveš, savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije.

Nakon panela, osam timova koji su učestvovali u finalu su kroz četvorominutne prezentacije izložili svoje ideje i poslovne modele, a potom su uslijedila pitanja stručnog žirija koji su činili predstavnici Eurobank Srbije, SBB-a, Telekoma Srbije, StartLabs Ventures-a, Coca-Cola Hellenic-a, ICT Hub-a, AmCham-a i FON-a.

Pobjednik prvog SYMORG StartUp Day 2016 je SEEZER tim, koji je razvio inovativnu društvenu mrežu za simultano snimanje video zapisa prednjom i zadnjom kamerom mobilnog telefona, a kao nagradu osvojio je dvonedeljni boravak u RAINMAKING Loft Berlin i avio karte. Pred žirijem je bila teška odluka da od 8 odbranih finalist odabere najbolje, te su drugo mjesto podelili timovi Petguards i Global Village koji su nagrađeni učešćem u šestomjesečnom programu ICT Hub-a.

Nebojša Lazić, generalni partner StartLabs Ventures-a, jednog od vodećih investicionih fondova u jugoistočnoj Evropi, nakon takmičenja izjavio je da ima timova u koje bi sa sigurnošću investirao i da je energija bila sjajna.

Nikola Čavić, direktor razvoja poslovanja u Nordeusu, istakao je da kroz ovakva takmičenja mladi ljudi mogu da stupe u kontakt sa profesionalcima koji mogu da podijele sa njima svoja iskustva, koja će im značiti u daljem razvoju startapa.

Boris Vujičić, član odbora AmCham Srbije i predsednik Trizme, dao je savet mladima da prvo završe fakultet pa da se tek onda prepuste preduzetništvu, kao i da nikad nije kasno da se pokrene sopstveni posao i da je to moguće i u poznijim godinama.

 

Izvor: BIZLife