Connect with us

BIZLIFE

Volite li da idete na posao? Ovo su zemlje sa najsrećnijim zaposlenima

Uprkos tendencijama da se žale na posao, čini se da je većina ljudi zapravo zadovoljna svojim poslom.

Objavljeno

 


U prosjeku 71 odsto zaposlenih ima pozitivan stav prema svom radnom mjestu, navode rezultati Edenred-Ipsos barometra, prema izstraživanju koje je sprovedeno u 15 zemalja, a u kome je učestvovalo više od 14.000 ljudi.

Nivoi zadovoljstva znatno variraju od zemlje do zemlje, pa tako 88 odsto indijskih ispitanika navodi da je zadovoljno svojim poslom, dok je svega 44 odsto zadovoljnih japanskih radnika. Sa visoko zadovoljnim radnicima kao druga zemlja kotira se Meksiko (81%), slede SAD, Čile i Brazil koji dele treće mesto sa 77% zadovoljnih radnika.

Ispitanici su odgovarali na deset pitanja, koja su svrstana u tri grupe: sredina u kojoj rade, uvažavanje i emocije.

U prosjeku zaposleni su zadovoljni stavkama koje se odnose na radno okruženje, uključujući opremu, balans između posla i privatnog života i činjenice da imaju jasnu ideju o tome šta se od njih očekuje. Zapolseni pak nisu pretjerano zadovoljni stavkama koje se odnose na uvažavanje i emocije.

Kada je u pitanju emocionalno zadovoljstvo koje se odnosi na to da zaposleni vole ujutru da dolaze na posao, interesantan posao i povjerenje u svoju profesionalnu budućnost, najbolje se rangiraju Indija, Meksiko, Brazil i Čile.

Rezultati po kategorijama su uravnoteženi u Španiji, Velikoj Britaniji i SSAD, iako su istraživači utvrdili da radna mjesta u ovim zemljama karakteriše nedostatak emocija.

Reklama

U Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj radnici su najmanje zadovoljni poštovanjem od strane menadžmenta.

Poslednji na listi je Japan gdje prema rezultatima istraživanja zaposleni znatno manje uživaju u poslu od globalnog prosjeka. Međutim, njihovo zadovoljstvo radnim okruženjem je znatno veće, jer prevashodno ističu da imaju jasnu ideju o tome šta se od zaposlenih očekuje.

 

Izvor: BIZlife

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu