Connect with us

PROIZVODI/USLUGE

Od voća iz vlastitog uzgoja Voćni rasadnik proizvodi prirodne sokove

SREBRENIK – Voćni rasadnik iz Srebrenika privatna je kompanija u 100 postotnom vlasništvu. Rasadnik se bavi proizvodnjom i prodajom sadnica voća, cvijeća i ukrasnog bilja, kao i proizvodnjom, otkupom, skladištenjem i preradom plodova voća, još od 1977. godine. Nedavno su na tržište plasirali i jedannovi proizvod, a radi se o 100 posto prirodnim sokovima pod imenom Natura frutti. 

Objavljeno

 


Taib Joldić direktor kompanije Voćni rasadnik u razgovoru za Akta.ba govori u dugogodišnjem poslovnom uspjehu Rasadnika i novim proizvodima koje su plasirali na tržište.

„Naš nedavno izgrađeni pogon tj. hladnjača kapaciteta je oko 700 tona i ono što je posebno za nju jeste da je tu trenutno instalirana linija za proizvodnju 100 posto prirodnih sokova, dobivenih cijeđenjem plodova voća koje posjedujemo u našoj proizvodnji i iz našeg uzgoja. Sokovi se na tržištu mogu naći pod nazivom Natura frutti“, govori Joldić.

Sokovi se pod imenom Natura frutti, pored prodavnice u Rasadnika u Špionici trenutno mogu nabaviti u objektima Binga i Belamionix kao i na pojedinim benzinskim pumpama kao što su Kopex-Sarajlić i Hifa.

„Kompanija posluje već više od 30 godina. Prvobitno smo poslovali u sastavu UPI RO Majevica Srebrenik a kao samostalni privredni subjekat poslujemo od 1994. godine a od 2005 godine uveden je ISO standard 9001:2008 koji nam je omogućio daljni razvoj poslovanja“, govori Joldić.

Proizvodni pogoni kompanije locirani su u Špionici, 6km od Srebrenika na putu Tuzla-Orašje a 30 -tak kilometara od graničnog prelaza sa R. Hrvatskom, u kojima su trenutno zaposlena 22 radnika.

„Naš Rasadnik raspolaže sa oko 45 ha kvalitenog zemljišta i sa kapacitetom za proizvodnju oko 450.000 komada sadnica krošnjastog voća godišnje. Do sada je u našem Rasadniku proizvedeno i prodato oko 10.5 miliona komada kvalitetnih voćnih sadnica raznih vrsta i sorti na šta smo posebno ponosni jer je to zapravo pokazatelj našeg mukotrpnog rada i truda za kvalitenim proizvodom“, kaže Joldić.

Reklama

Joldić ističe kako su u strukturi njihove proizvodnje vodeće sadnice jabuke, kruške, šljive te ostalo kontinentalno voće kao što su trešnja, višnja, breskva, dunja, mušmula, orah pa čak lješnjak i dud.

Neizostavne su i sadnice jagodičastog i bobičastog voća.

Rasadnik proizvodi i cvijeće, ukrasno bilje i drveće, uključujući i sadnice paulovnije proizvedene u vlastitoj laboratoriji iz kulture tkiva.

„Sadnice ovog brzorastućeg drveta su trenutno pravi hit a mogu se nabaviti i u našem Rasadniku. Paulovnija je brzorastuće drvo porijeklom iz Kine, veoma zanimljivo za iskorištavanje za biomasu, drvnu industriju i građu, ozelenjavanje ili uljepšavanje okoliša. Sigurno je da njegovo vrijeme tek dolazi jer naši ljudi još uvijek nisu upoznati sa svime blagodatima koje ono nosi“, govori Joldić.

Moderno opremljen laboratorijski kompleks, savremena oprema i stručni kadrovi su garancija da je sadni material ovog Rasadnika kvalitetan i zdravstveno ispravan, što potvrđuje Federalni Zavod za poljoprivredu Sarajevo svojim Zapisnicima i Uvjerenjima tokom obavljanja stručne kontrole proizvodnje.

Pored laboratorijskog kompleksa za proizvodnju sadnica “ln vitro” tehnikom iz kulture tkiva sa pratećim staklcničkim i plasteničkim prostorima Voćni rasadnik Srebrenik raspolaže i sa modernom hladnjačom za smještaj, čuvanje i preradu voća. Hladnjača je jedna od prvih koja je izgrađena u Srebreniku i ne da je bitna samo za Rasadnik već i za ostale plantažere iz regije koji sad tu mogu skladištiti svoje proizvode.

Reklama

Rasadnik trenutno radi na širenju svoje prodajne mreže. „U toku su aktivnosti na obezbjeđenju potrebnih certifikata kako bi kompanija pored domaćeg, ponudila svoje proizvode i na Inostrano tržištu“,kazao je Joldić.

Izvor: Akta.ba

Nastavite čitati

PROIZVODI/USLUGE

Otvoren savremeni Tropic market i u Čelincu

Objavljeno

 

Od

Domaći trgovački lanac Tropic danas je u Čelincu, na adresi Kralja Petra Prvog 2, u 9:00 časova otvorio 64 poslovnu jedinicu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Melanija Tramp će ponovo zablistati u Beminim papučma

Objavljeno

 

Od

Fabrika obuće Bema iz Banjaluke poslala je danas prvoj dami SAD Melaniji Tramp na poklon unikatne papuče, kao znak podrške za još jedan mandat njenom suprugu Donaldu Trampu u Bijeloj kući. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Bema podijelila svojim radnicima visokokvalitetnu obuću

Objavljeno

 

Od

Tvornica obuće „Beme“ svojim radnicima u Banjoj Luci podijelila je po jedan par visokokvalitetne kožne obuće. (više…)

Nastavite čitati

U trendu