Connect with us

LIČNE FINANSIJE

Uštedite novac mijenjajući ‘loše’ stambene navike

Malom promjenom navika u domaćinstvu moguće je na računima za struju, vodu i grijanje uštedjeti i do pet tisuća kuna na godinu, tvrde stručnjaci.

Objavljeno

 


S obzirom na rast cijena energenata, plaćanje troškova prosječnog domaćinstva postaje sve teže. Malom promjenom navika moguće je na računima za struju, vodu i grijanje uštediti i do 1000 KM. Najveći potrošač energije u domažinstvu je grijanje, a smanjenjem temperature za samo 1stepen, iznos računa za grijanje biće manji za 20 posto. Isto vrijedi i za klimatizacijske uređaje na kojima se uštedi oko 10 posto.
Tuširanjem trošimo pet puta manje vode pa i toplinske energije u odnosu na kupanje u kadi. I rasvjeta bitno utječe na potrošnju energije pa je gasite ako ne boravite u prostoriji. Uštedićete do pet posto na računu za struju. Rukovanjem kućanskim aparatima takođe je moguće štedjeti.

Pravilno postavljen frižider udaljen je od izvora toplote koji potiče na jače hlađenje. Šporet na zemni plin smanjiće troškove, a uštedu na električnom omogućiće korišćenje posuđa koje promjerom odgovara veličini ploče šporeta.

Televizor ili stereo uređaj ostavljeni na opciji “standby” koriste i do 60 posto energije koja bi se upotrijebila da su aparati u funkciji

Odlaganje tople hrane u hladnjak, kao i naslage leda u njemu, dovodi do pregrijavanja, a time i do povećane potrošnje električne energije

Ako perete veš na 40 stepeni umjesto na 60, mašina će smanjiti potrošnju struje za 35 posto, a odjeća će biti jednako čista jer su današnja sredstva za pranje jednako djelotvorna i na nižim temperaturama. Napunite li bubanj mašine do kraja, ostvarićete dodatnu uštedu jer ćete izbjeći prečestu uporabu mašine.
Spužvaste trake spriječiće curenje topline kroz sitne otvore na prozorima i vratima te uštediti do 60 KM na godinu. Postupak postavljanja trake nije komplikovan ni skup. A osim što će grijani prostor biti topliji, one su i dobar zvučni izolator. Još jedan način uštede je i spuštanje roleta čim padne mrak.

 

Reklama

Izvor: 24satainfo.hr

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje

Objavljeno

 

Od

Cijene goriva

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Kako da izbjegnete postpandemijsko trošenje i uštedite

Objavljeno

 

Od

Pandemija koronavirusa finansijski je oštetila brojne porodice, ali je i neke osobe naučila da budu štedljive. (više…)

Nastavite čitati

U trendu