Connect with us

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 


Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju.

Mnogo savjeta o tome se može pročitati na internetu, ali nisu svi oni primjenjivi u našim okolnostima.

Najbolja preporuka, po mišljenju Dušana Uzelca, urednika portala “Kamatica” je da svake večeri kontrolišete svoj račun.

– Odlična je ideja da proverite koliko vam je novca ostalo i sve što prelazi preko okrugle sume prebacite na štednju – potvrdio je gostujući u emisiji Jutro na TV Prva.

Na primjer, ako na računu imate 27.550 dinara, te večeri prebacite 550 dinara na štednju. Ili, ako vidite da je ostalo 18.220 dinara, onda 220 dinara ide na štedni račun. I tako dalje, sve do kraja meseca.

Na forumima posvećenim ovoj temi na internetu kažu da su neki uspjeli da uštede i po više stotina pa i hiljada evra u toku jedne godine. Naravno, nije omogućen i kompletan uvid u njihove finansije, pa drugi s pravom pitaju da li je to stvarno moguće za svakog. Ipak, savjet uopšte nije bez psihološke osnove. Naprotiv.

Reklama

– Kad svake večeri kontrolišete svoj račun, imate tačan uvid u to koliko novca trošite. Sigurno ćete se često zapitati – pa, šta sam sve kupio danas, na šta su otišle pare. A to je put ka upravljanju novcem – objasnio je Uzelac.

Isti recept se može primjeniti i tako što ćete na početku mjeseca, tojest, kad primite platu, podići sve sa računa i redovno provjeravati koliko je para ostalo. Uvid u to kako se količina novca smanjuje pomaže nam da sagledamo svoju potrošnju bolje.

Štednja je, kako on kaže, kvalitetno upravljanje novcem i za nju je najvažnije definisati prioritete na dnevnom, nedeljnom, mesečnom a onda i godišnjem i dugoročnom nivou, prenosi Espreso.

Srpskainfo.com

LIČNE FINANSIJE

Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje

Objavljeno

 

Od

Cijene goriva

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Kako da izbjegnete postpandemijsko trošenje i uštedite

Objavljeno

 

Od

Pandemija koronavirusa finansijski je oštetila brojne porodice, ali je i neke osobe naučila da budu štedljive. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Šest savjeta kako uštedjeti novac tokom epidemije koronavirusa

Objavljeno

 

Štednja

Epidemija koronavirusa utjecala je na finansijske tokove širom svijeta što se u konačnici počelo odražavati na prihode u domaćinstvima. Šta uraditi? (više…)

Nastavite čitati

U trendu