Connect with us

LIČNE FINANSIJE

Kako da izbjegnete postpandemijsko trošenje i uštedite

Objavljeno

 


Izvor:

Pandemija koronavirusa finansijski je oštetila brojne porodice, ali je i neke osobe naučila da budu štedljive.

Ljudi širom sveta manje su se kretali, te samim tim manje i trošili novac što im je osiguralo određene ušteđevine.

Finansijska savetnica Lejsi Langford istakla je da je došlo pravo vrijeme da naučimo da upravljamo finansijama, kako sada tako i kada priča o pandemiji bude iza nas, piše Klix.ba.

Neka štednja postane sastavni deo vašeg života

Ukoliko ste život u toku pandemije organizovali na način da ste preskakali skupe ručkove i večere u restoranima, a kupovinu i putovanja sveli na minimum, zašto i posle ne biste nastavili da živite na isti način?

“Ako ste i s navedenim rezovima zadovoljni i srećni u životu, usvojite taj stil života i posle pandemije”, ističe Langford.

Reklama

Analizirajte troškove i pokušajte da napravite selekciju na neophodne i manje bitne troškove. Na jednu stranu papira napišite koliko novca trošite na stanarinu ili hipoteku i na komunalije, a na drugu ono što vam nije egzistencijalni trošak. Uporedite troškove, proverite koliko ste uštedeli za ovih nekoliko meseci izbegavajući trošenje na manje bitne stvari i sami zaključite da li vam se dopada ušteđena svota.

Osmislite plan štednje

Ciljano štedite novac i gradite dobre štedne navike. Ako ne postoji svrha štednje, onda ćete novac lakše i trošiti. Kada imate cilj, pre trošenja novca razmislićete nekoliko puta.

Izbegavajte fraze “Ja to zaslužujem”

Nakon što ste mjesecima štedjeli na svemu, pa tako i na sitnim zadovoljstvima, nemojte upasti u zamku rečenice “Ja to zaslužujem”. S otvaranjem donedavno zatvorenih šoping centara, ali i u želji da sami sebe oraspolože, mnogi pokleknu većem trošku od onog koji bi sebi smjeli da dozvole.

Da biste izbjegli postpandemijsko trošenje Langford sugeriše da tačno definišete iznos budžeta za trošenje, a koji će podrazumevati trošenje novca na odjeću, obuću, restorane i druge aktivnosti. Ne prelazite preko zapisane sume.

Reklama

Izvor: Klix

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje

Objavljeno

 

Od

Cijene goriva

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Šest savjeta kako uštedjeti novac tokom epidemije koronavirusa

Objavljeno

 

Štednja

Epidemija koronavirusa utjecala je na finansijske tokove širom svijeta što se u konačnici počelo odražavati na prihode u domaćinstvima. Šta uraditi? (više…)

Nastavite čitati

U trendu