Connect with us

LIČNE FINANSIJE

Kartica najčešće za plaćanje hrane

BANJALUKA – Stanovnici BiH, Srbije i Bugarske debitne kartice najčešće koriste za kupovinu hrane, a Hrvati za nabavku odjeće, pokazuju podaci dobijeni istraživanjem koje je sprovela jedna od vodećih svjetskih kartičarskih kompanija “Masterkard”.

Objavljeno

 


Kreditna kartica

Kreditna karticaIstraživanje je sprovedeno kako bi bile analizirane finansijske navike i potrebe korisnika kartica. Nalazi su pokazali da balkanski region spremno prihvata elektronski vid plaćanja, a da su debitne kartice ubjedljivo najpopularniji kartičarski proizvod u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem. Čak 86 odsto ispitanika u Hrvatskoj i 68 procenata u Bugarskoj posjeduje samo debitnu karticu. U Srbiji i BiH taj odgovor je dalo 47, odnosno 46 procenata ispitanika.

U Bugarskoj i Srbiji je po 65 procenata učesnika ankete reklo da debitnim karticama najčešće plaćaju hranu, a istu naviku ima i 46 procenata ispitanika u BiH. Hrvati, međutim, debitnim karticama najčešće plaćaju odjeću, koja je na prvom mjestu kod 73 odsto ispitanih.

Odjeća je najčešći artikl koji Hrvati kupuju i kreditnim karticama (70 odsto ispitanika). Potrošači u Srbiji koriste plaćanje na odgođeno i na rate prilikom kupovine namještaja i kućnih aparata (45 odsto), a i u BiH je namještaj na prvom mjestu, ali za 28 odsto ispitanika. U Bugarskoj korisnici kreditnih kartica njima plaćaju i hranu (59 procenata).

Ispitivana je i omiljeni metod za plaćanje u zavisnosti od visine iznosa koji potrošači plaćaju. Rezultati su pokazali da manji iznosi najčešće bivaju plaćani u kešu, dok su kartice omiljeni metod za veće iznose.

To se najbolje vidi na primjeru BiH gdje 75 odsto ispitanika koristi novčanice i kovanice za račune do 25 KM, dok 79 odsto njih plaća “plastikom” iznose veće od ove cifre. Nešto manja razlika je u Srbiji, dok je još manja u Hrvatskoj i Bugarskoj.

– Traženje bankomata i brojanje gotovine postepeno postaje zastarjela opcija za korisnike kartica s obzirom na to da istraživanje pokazuje da je 40 procenata ispitanika zainteresovano da plaća u svim državnim institucijama, a petina ispitanika bi koristila plaćanje karticama na pijacama, u malim radnjama i u telekomunikacionim kompanijama – istakla je direktorica “Masterkarda” za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH Jelena Ristić.

Reklama

Putovanje

Istraživanjem su analizirane i navike stanovnika u vezi sa putovanjima.

Rezultati su pokazali da 57 odsto Hrvata ljetuje u svojoj zemlji, a da je Hrvatsko primorje omiljena destinacija i za 40 odsto ispitanika iz BiH. Čak 59 odsto ispitanika u Srbiji se izjasnilo da najčešće putuju u Grčku.

Kada putuju u inostranstvo, ispitanici se oslanjaju podjednako i na keš i na kartice.

 

Izvor: Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje

Objavljeno

 

Od

Cijene goriva

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Kako da izbjegnete postpandemijsko trošenje i uštedite

Objavljeno

 

Od

Pandemija koronavirusa finansijski je oštetila brojne porodice, ali je i neke osobe naučila da budu štedljive. (više…)

Nastavite čitati

U trendu