Connect with us

LIČNE FINANSIJE

Kako finansijski preživjeti januar, a ne upasti u dužničko ropstvo

Kako preživjeti januar, a ne upasti u vrzino kolo dugovanja? Prošle su neke od velikih slava, gdje smo bili ili domaćini ili gosti, pa doček 2018. pa repriza, za koji dan i Badnji dan i Božić, doček srpske nove godine, i Sveti Jovan, a pred kraj mjeseca i Sveti Sava. Raspust i zimovanje, samo što nisu. Proslaviti dostojno kako i priliči, potrošiti, a ne prezadužiti se, jer sve iovako je preko naših finansijskih mogućnosti, kako? Oprobano ko i do sad – ček na odoženo, kreditne kartice kao rješenje i moto “prostri se koliki ti je guber dugačak”.

Objavljeno

 


Kreditna kartica

 

Kreditna karticaJanuar, svake godine, isto – potrošačka euforija. Psiholozi takvo ponašanje objašnjavaju prevelikim očekivanjima, a trošenje jedan od izvanrednih načina da se nezadovoljstvo prikrije. Praznici su idealni za to – skupo, raskošno, sjajno, bajno, drugačije nego inače. Opravdanje za nekontrolisano trošenje i lažnu bezbrižnost.

Razvijte samodisciplinu

Stručnjaci savjetuju da razvijemo samodisciplinu. Takođe da pametno isplaniramo troškove i prihvatimo realnost, kako nam pozajmice i vraćanje dugova ne bi bili jedino o čemu ćemo razmišljati tokom ove godine.

 

Ako već morate, pazite koliko se zadužujete

Prvo i osnovno, ako već morate, pazite koliko se zadužujete, jer tih nekoliko dana slavlja, otplaćivaćete mjesecima. Proslave, darivanja, euforija prođu, a suočavanje sa bolnom realnošću sa starim i novim računima je već tu.

Reklama

 

Kupovina na odloženo čekovima ili karticama

Ukoliko znate da poslije nećete imati još neke troškove od uobičajenih, kupujte na odloženo i tako rasporedite finansijski teret. Ali time što prolongirate, samo ćete veći iznos podnošljivije raspoređen na rate, u dijelovima mjesečno platiti.

 

Keš kredit, samo ako baš mora

Možda najmanje racionalan, ali ipak značajan način da dođete do potrebne gotovine, jesu keš krediti. Oni su iako među najskupljima i dalje popularan vid zaduživanja u Srbiji. Raspitajte se kod više banaka o uslovima i izaberite ponudu koja je za vas najpovoljnija. Najkonforniji način da se zadužite, ali i najskuplji je dozvoljeni minus po tekućem računu.

Reklama

 

I za kraj neki praktični savjeti…

Pošto ste se istrošili, pokušajte gdje god možete da uštedite. Načina ima više. Ako ste kupovali i poručivali gotovu hranu na poslu, mijenjajte navike, počnite da od kuće donosite pripremljen obrok. Dnevno možete da uštedite od 200 do 400 dinara. Pokušajte da koristite što manje svoj automobil, kako bi uštedeli novac za parkiranje, ali i gorivo. Plaćajte račune na vrijeme…

Ko u januaru to ne uspije, u februaru, će ipak morati da stegne kaiš…

 

Izvor: Blic

Reklama
Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje

Objavljeno

 

Od

Cijene goriva

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Kako da izbjegnete postpandemijsko trošenje i uštedite

Objavljeno

 

Od

Pandemija koronavirusa finansijski je oštetila brojne porodice, ali je i neke osobe naučila da budu štedljive. (više…)

Nastavite čitati

U trendu