Connect with us

TRŽIŠTA

Srpska prodaje akcije u 14 preduzeća

Objavljeno

 


BANJALUKA – Vlada Srpske planira da u ovoj godini proda svoje udjele u 14 preduzeća, navedeno je u planu privatizacije državnog kapitala koji je sačinila i objavila Investiciono-razvojna banka (IRB) RS.

Kada je riječ o strateškim preduzećima, biće ponuđene akcije koje RS ima u „Fabrici motora specijalne namjene“ iz Istočnog Sarajeva, banjalučkom „Kosmosu“ i bijeljinskom „Orlu“. Kupcima će biti ponuđen i državni kapital u preduzećima koje je Vlada kupila u stečaju i to u „Drvnoj industriji“ Vlasenica, „Novim mermerima“ iz Šekovića, „Novim auto-dijelovima“ iz Ruda te „Novoj tvornici prečistača“ iz Rogatice.

Planom privatizacije obuhvaćen je i Rudnik željezne rude „Ljubija“ iz Prijedora, a državni kapital u ovom preduzeću biće ponuđen na berzi organizovanjem posebnih aukcija za paket akcija uz mogućnost postavljanja uslova i kvalifikacionih kriterijuma za učesnike.

Putem redovnog berzanskog poslovanja kupcima će biti ponuđene akcije koje RS ima u banjalučkim preduzećima „Krajinapetrol“, „Mikroelektronika“, „Glas Srpske“ i „Čajavec-mega“, prnjavorskom „Mlinpeku“ i bijeljinskom „Razvitku“.

Plan privatizacije državnog kapitala iz godine u godinu skoro da se i ne mijenja, jer Vlada Srpske ne uspijeva da proda svoj udio u tim preduzećima. Srpska je i prošle godine nudila na prodaju „Kosmos“, a u ovom preduzeću ne otkrivaju dokle su stigli pregovori sa kupcima koji su se ranije spominjali u javnosti.

– Tu smo gdje smo. Kada bude nešto novo, javiću. Nastavljamo pregovore sa potencijalnim kupcima – rekao je direktor „Kosmosa“ Dušan Vještica.

Reklama

Ekonomisti objašnjavaju da je razlog zašto niko ne ne kupuje državna preduzeća loša poslovna klima.

– I političke tenzije sprečavaju investitore da ulažu, dok s druge strane i firme koje se nude na prodaju moraju biti pripremljene za to. U međuvremenu njihova imovina propada i gubi na vrijednosti – rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović i dodao da preduzeća za prodaju treba da pripreme konsultanti i Agencija za mala i srednja kako bi taj potez bio uspješan.

„Novi auto-dijelovi“

Javni poziv za prodaju akcija državnog kapitala u preduzeću za proizvodnju dijelova i pribora za motorna vozila „Novi auto-dijelovi“ iz Rudog otvoren je do 11. maja ove godine.

Na prodaju je ponuđeno 2.839.479 akcija iz portfeljja Akcijskog fonda RS, što iznosi 100 odsto osnovnog kapitala u ovom preduzeću. Javni poziv prvo je bio otvoren do 11. aprila, ali je on produžen za mjesec.

 

Reklama

Izvor: Glas Srpske

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu