Connect with us

TRŽIŠTA

BORS invest fond pred likvidacijom

Objavljeno

 


BANJA LUKA – Skupština akcionara Zatvorenog akcijskog investicionog fonda u preoblikovanju “BORS invest fond” na nedavno održanoj sjednici glasala je protiv transformacije Fonda u otvoreni investicioni fond i po svemu sudeći ovaj fond uskoro bi mogao u likvidaciju i borci kao ulagači u tom slučaju neće dobiti ništa.

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) već godinama ukazuje na manjkavost Zakona o investicionim fondovima i na njegovu besmislenost jer je nametnuo obavezu otvaranja fondova bez obzira na to da li su na tržištu stvoreni uslovi ili nisu.

“Ostaćemo dosljedni u svom opredjeljenju da glasamo protiv otvaranja i nemamo razloga da mijenjamo svoje mišljenje. Pokazalo se da smo bili u pravu i ranije kada smo bili protiv izmjena zakona na osnovu kojih se fondovi moraju otvoriti”, rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS, dodajući da je namjera da “BORS invest fond” ide u pravcu likvidacije, a ne otvaranja.

Kada je u pitanju likvidacija, problem bi mogao nastati jer Zakonom o investicionim fondovima nije definisano šta se dešava u slučaju kada Skupština akcionara ne usvoji potrebne odluke za transformaciju zatvorenog u otvoreni fond, a kako kaže Savčić, i to dovoljno govori o manjkavosti tog zakona.

“Biće veoma interesantno vidjeti kakav će biti stav regulatora tržišta kapitala, odnosno Komisije za hartije od vrijednosti RS u ovom slučaju”, ispričao je jedan od dobro upućenih sagovornika.

U obrazloženju Boračke organizacije RS za glasanje protiv transformacije u otvoreni investicioni fond, između ostalog, navedeno je da je u ovim privrednim uslovima i uslovima izrazite nelikvidnosti tržišta kapitala nemoguće obezbijediti uspješno poslovanje otvorenih fondova posebno ako se uzme u obzir da “BORS invest fond” u svom portfelju ima veliki broj nelikvidnih HOV i hartija kojima se ne trguje na berzi. Trenutna cijena akcije “BORS invest fonda” je 1,16 KM.

Reklama

 

Izvor: Nezavisne novine

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu