Connect with us

TRŽIŠTA

Snažna globalna tražnja za naftom, SAD i Kina traže niže cijene

Objavljeno

 


Globalna tražnja za naftom će ostati snažna u drugoj polovini 2018, najnovija je procjena tehničkog tima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Članice naftnog kartela sastaju se u petak kako bi odlučile o daljoj politici proizvodnje tog energenta usljed sve glasnijih poziva vodećih potrošača – SAD i Kine – da se cijene nafte spuste i kroz povećanje proizvodnje podrži rast globalne ekonomije, prenosi Rojters.

Vodeća članica OPEK-a Saudijska Arabija i nečlanica Rusija predložile su postepeno labavljenje ograničenja na proizvodnju, ali se druge članice naftnog kartela, poput Irana, Iraka, Venecuele i Alžira, protive takvom prijedlogu.

– Ako OPEK i njegovi saveznici nastave da proizvode isto kao u maju, onda bi tržište moglo da se nađe u deficitu u narednih šest mjeseci – tvrdi neimenovani izvor iz OPEK-a za Rojters.

 

Izvor: Tanjug

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu