Connect with us

TRŽIŠTA

Piletina uskoro kreće put EU, med i mlijeko čekaju na Kinu

Objavljeno

 


Nakon odobrenja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU, nedavno je prihvaćen i akcioni plan izvoza mesa peradi na tržište ove unije.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa saopštili su da će Evropska komisija završiti procedure, da bi BiH bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz proizvoda od mesa peradi u EU.

Nakon toga će Kancelarija za veterinarstvo BiH dostaviti Komisiji listu objekata kojima je odobren izvoz, da bi mogli započeti sa izvozom.

Prije toga, negdje sredinom jula, odblokiran je izvoz jabuka u Rusiju, nakon što je ova država uvela zabranu, zbog zbog sumnje u reeksport, što je drugi put u posljednjih nekoliko godina da ova zemlja uvodi zabranu uvoza iz BiH.

Podsjetimo, Evropska komisija je prije nepun mjesec dana stavila BiH na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Proizvođači i prerađivači su ocijenili da je ovo jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH.

– Očekujemo da će to biti korak naprijed kako bi domaći mljekari ponovo došli na zelenu granu. Mi, s druge strane, jedino kvalitetom možemo dobiti bitku s visokosubvencionisanim proizvodima iz zemalja EU – poručili su iz Udruženja mljekara Srpske.

Reklama

Takođe, Kancelarija za veterinarstvo BiH uputila je prema Kini službeni zahtjev za odobravanje izvoza meda i proizvoda od mlijeka, za šta trenutno postoji interes domaćih proizvođača.

Izvoz iz BiH u Kinu se, zasad, bazira na nekoliko proizvoda, prije svega na izvoz vina i proizvoda mlinske industrije, dok je uvoz značajnije zastupljen i dosta raznovrsniji. Za pet mjeseci ove godine u ovu državu smo izvezli robe u vrijednosti od oko 15 miliona, dok je uvoz iz Kine iznosio 205,7 miliona KM.

Od početka maja nesmetano je nastavljen i izvoz brašna, ulja i šećera iz BiH u Tursku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno je naglasio značaju Ugovora o slobodnoj trgovini sa ovom državom.

– Ovaj ugovor, o kojem smo pregovarali dvije godine, po meni je bolji od prethodnog, daje veće šanse, slobode i mogućnosti i Turskoj i BiH – poručio je Šarović.

 

Reklama

Izvor: Srpskainfo.com

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu