Connect with us

TRŽIŠTA

Nafta će ostati između 70 i 80 dolara po barelu ove godine

Objavljeno

 


Omanski ministar za naftu i gas Mohamed bin Hamad al-Rumhi očekuje da će cijene nafte ostati između 70 do 80 dolara po barel do kraja ove godine.
-Želja svih nas koji sarađujemo sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK) je da snabdijemo tržište dovoljnim količinama nafte kako bi potrošači bili sigurni da neće biti ugroženi, a trenutna cijena nafte je pravedna – rekao je Hamad al-Rumhi, prenosi američka televizija CNBC.

Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati su jedine tri zemlje koje imaju kapacitet da povećaju proizvodnju nafte, rekao je on na konferenciji za naftu u Omanu.

Dodao je da će aktuelna cijena nafte, od oko 70 do 80 dolara po barelu, naftašima omogućiti da održe ulaganja i nastave s poslovanjem na način koji garantuje neku svjetliju budućnost nego kada je cijena bila između 30 i 40 dolara po barelu prije par godina.

Na pitanje da li se slaže sa očekivanjima analitičara da bi cijene nafte mogle da porastu i na 90 dolara za barel, odgovorio je: “Ne mislim tako”.
Oman je najveći proizvođač nafte na Bliskom istoku koji nije član OPEK-a. Zemlja je bila ozbiljno pogođena padom cijene nafte 2015. godine.

Zvanični Maskat je zato potpisao sporazum sa OPEK-om i drugim nečlanicama naftnog kartela o ograničavanju proizvodnje kako bi se podržale cijene “crnog zlata”.

Sporazum, koji je počeo da se sprovodi u januaru 2017. godine, i dalje je na snazi i dalje rezultate kako u pogledu uravnoteženja tržišta, tako i u pogledu povećanja cijene sa minimalnog nivoa od oko 30 dolara na koji je pala prije oko dvije godine.

Reklama

Američki predsjednik Donald Tramp je kritikovao poskupljenje nafte. Cijene ovog energenta su sada pod novim pritiskom zbog najavljenog ponovnog uvođenja sankcija SAD na izvoz nafte iz Irana od 1. novembra, što može da uzrokuje poremećaj u snabdijevanju tržišta i novi rast cijena.

 

Izvor: Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu