Connect with us

OSTALO

Kesteni su ne samo ukusni već su i zdravi!

Objavljeno

 


Ovo je doba godine posvećeno upravo ovoj preukusnoj namirnici koja ne samo da je omiljeni zalogaj većini ljudi već je i jako koristna za zdravlje. Od bronih aduta koje kesteni nude, izdvojili smo neke:
Kesteni ne sadrže gluten. Zbog toga su jako korisni za osobe koje pate od celijakije ili smatraju da im gluten pravi probleme pa u njima mogu bezbrižno uživati, a kesteni su i čest sastojak bezglutenskih proizvoda.

Oni sadrže vitamin C i to u 100 g pečenih kestena možemo pronaći čak 26 mg vitamina C što je vrlo zanimljivo.

Kesteni takođe održavaju stabilan nivo energije te je istina da su kesteni bogati ugljenim hidratima, ali tu se radi se o složenim ugljikohidratima koji se sporije razgrađuju od onih jednostavnih i puno su zdraviji za naš ogranizam od ostalih ugljikohidrata. Osim toga 100 g kestena sadrži i 5 g prehrambenih vlakana, a ona podižu nivo glukoze no ne prebrzo kao što to čine neke ostale namirnice.

Oni su neprijatelji kolesterolu te su prijatelji osobama koje se bore sa njime, i to zbog udjela vlakna. Dobar su izvor folata pa možemo reći da 100g pečenih kestena sadrži čak 70 mg folata koji je jako dobar za imunitet.

Zato skokni odmah po svoju dnevnu dozu kestena, dok su još topli!

 

Reklama

Izvor: Dnevno.hr

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu