Connect with us

OSTALO

Ulje šipka u kombinaciji s vitaminima djelotvornije od botoxa

Objavljeno

 


Živimo u kulturi u kojoj se smatra da je sirovo mlijeko neobično i opasno, ali ubrizgavanje Botulinum toxina (Botoxa) čini se savršeno prihvatljivim načinom borbe protiv bora.

Srećom postoje i prirodni načini borbe protiv znakova starenja koji ne uključuju rizične postupke, piše portal Wellness Mama i donosi recept za kremu protiv bora. Ako pokušavate spriječiti nastanak bora ili umanjiti vidljivost već postojećih, ulje sjemenki šipka ima jedinstvena svojstva koja ga čine izvrsnim izborom za njegu zrele ili oštećene kože.

Za razliku od ostalih ulja za zrelu kožu, ulje sjemenki šipka je adstringentno i smatra se „suhim uljem“, što znači da se brzo upija u kožu. To omogućava njegovim esencijalnim masnim kiselinama da doista prodiru i nahrane suhu kožu.

Ulje sjemenki šipka potiče kožu da stvara svoj vlastiti kolagen zbog prirodnog vitamina A. Za hidratantne kreme za lice s dodanim kolagenom proizvođači tvrde da su protiv starenja, ali postoji problem – molekule kolagena su prevelike da se apsorbiraju u kožu kada se primjenjuju lokalno, piše Wellness Mama.

Ulje sjemenki šipka hrani kožu vitaminima A, C i E. Takođe sadrži visoku količinu linolenske i alfa-linolenske kiseline, koja potiče staničnu regeneraciju i održava kožu mladom.

Studija iz 2015. objavljena u časopisu Journal of Cosmetics pokazala je dobrobiti ulja sjemenki šipka u zarastanju rana i smanjenju ožiljaka nakon hirurškog zahvata. Isto istraživanje sugeriše da ulje sjemenki šipka takođe može smanjiti učinke foto-starenja usljed izlaganja suncu zato jer sadrži vitamin A (retinol je drugi naziv za vitamin A1).

Reklama

Krema protiv bora sa sedam moćnih sastojka

Krema na bazi sjemenki šipka sadrži sedam sastojaka za čvrstu i elastičnu kožu bez ijednog štetnog sastojka. Može trajati mjesecima i jeftinije je od većine anti aging proizvoda.

Lako ju je napraviti, a potrebni su ti:

1 kašičica pčelinjeg voska
1 kašičica maslaca od manga
1/4 šolje bademova ulja
10 kapi vitamina E
2 kašičica ulja sjemenki šipka
7 kapi esencijalnog ulja tamjana
7 kapi esencijalnog ulja pačulija ili geranijuma

Priprema:

U toplu staklenu posudu staviti pčelinji vosak, mango maslac i bademovo ulje. Staviti staklenu zdjelu na vrh manjeg lonca napunjenog do pola vodom kako bi stvorila dvostruki kotao (staklena posuda ne bi trebala doticati dno posude s vodom) i kuhati na srednjem plamenu.

Reklama

Lagano miješati dok se sve ne rastopi, a zatim ugasiti vatru i pažljivo skloniti zdjelu iz posude. Pustiti da se ohladi, a zatim promiješati ulje sjemenki šipka, vitamin E i eterična ulja. Budući da su ta ulja osjetljivija na toplinu, ne treba ih previše zagrijavati.

Staviti staklenu posudu u frižider 25 do 30 minuta ili dok se smjesa ne zgusne i ohladi.

Miješati s mikserom dok se ne dobije hidratantna krema za lice – kremasta i glatka.

Kremu spremite u staklenu posudu s poklopcem.

Upotstva za nanošenje: Koristiti kao i svaku drugu kremu.

 

Reklama

Izvor: zdrava.24sata.hr

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu