Connect with us

TRŽIŠTA

Za zapošljavanje stranaca u BiH ukupno 1.570 dozvola: Srpska može da primi 200 novih radnika

Objavljeno

 


Dozvola

Za novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini u narednoj godini biće moguće izdati 595 radnih dozvola, od čega za Federaciju BiH 345, za Republiku Srpsku 200 novih dozvola, a za Brčko Distrikt 50 radnih dozvola, odlučio je Savjet ministara BiH.
Po Odluci o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH u sljedećoj godini iznosi 1.570 radnih dozvola.

– Od toga se na Federaciju BiH odnosi 880, na Republiku Srpsku ukupno 600 dozvola, a na Brčko Distrikt ukupno 90 radnih dozvola. Uvažavajući stanje na tržištu rada u BiH, za 2019. godinu se neće određivati kvote za sezonsko zapošljavanje – navode iz Savjeta ministara BiH, dodajući da se donošenjem ove odluke kvalitetnije zadovoljavaju potrebe tržišta rada u Bosni i Hercegovini, a da pri tome nije ugrožena ponuda domaće radne snage.
Obezbjeđuje se, ističu, i veća kontrola tržišta rada i smanjenje rada na crno.

Broj radnih dozvola koje se mogu izdati za produženje već izdatih radnih dozvola iznosi 975 radnih dozvola, od toga za Federaciju BiH 535, za Republiku Srpsku 400 i Brčko Distrikt 40 radnih dozvola.

 

Izvor: Srpskainfo.com

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu