Connect with us

TRŽIŠTA

Privatni kapital skrenuo iz Londona prema Amsterdamu

Objavljeno

 


London

LONDON – Ujedinjeno Kraljevstvo izgubilo je svoj položaj na tržištima privatnog kapitala, objavio je londonski „Financial Times“. Ovo, za London nimalo lako, priznanje predaje stiglo je nakon što je vrijednost nelondonskih transakcija prvi put nakon 2011. prerasla vrijednost onih koje su sklopljene u Cityju.

Ako je 2011. još bila riječ o odjeku krize evrozone, kada su velike transakcije pobjegle u SAD, sada bi gubitak mogao biti dugotrajan, ako ne i konačan. Konačnu odluku većina investitora donijeće nakon što se sazna sudbina Brexita. Ukupna vrijednost 187 velikih transakcija sklopljenih u Londonu od početka godine do 7. decembra bila je 21,4 milijarde evra. Tokom istog razdoblja, vrijednost transakcija sklopljenih u Amsterdamu, dosad drugom najomiljenijem habu za velike investitorske poduhvate, popela se na 23,5 milijardi evra, uprkos činjenici da je broj transakcija sklopljenih u Londonu bio tri puta veći od amsterdamskog. Amsterdamske su bile veće.

Londonski City ostao je kičma globalnih finansija, ali kada je riječ o ključnim i velikim transakcijama institucionalni investitori, poput private equity fondova, danas preferiraju finansijske centre za koje znaju da da će ostati unutar EU, zaključuju finansijski analitičari. Od deset najvećih preuzimanja koja su se dogodila ove godine, samo je jedno, „Silver Lakeova“ akvizicija „Zootopije“, zaključeno u Londonu. Većina ostalih transakcija, poput“ Carlyleovog“ preuzimanja kompanije za posebne hemijske pripravke „AkzoNobela“, ili KKRovo preuzimanje „Unileverovog“ biznisa s namazima, zaključena je u Amsterdamu.

Brexitom podstaknutim bijegom iz Londona okoristile su se i finansijske institucije u nekoliko drugih evropskih država. Samo u Francuskoj ukupna vrijednost tih transakcija (ukupno ih je bilo 114) popela se za 25 odsto, na vrijednost od 20,1 milijardu evra.

 

Reklama

Izvor: Nezavisne novine

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu