Connect with us

TRŽIŠTA

Sarajevske kompanije razmišljaju o uvozu građevinara

Objavljeno

 


Gradnja

Građevinski poduzetnici oko Sarajeva razmišljaju o uvozu radnika iz Rumunije, Makedonije i Albanije kako bi završili planirane radove.


Investitori teško završavaju zgrade i nije samo problem što nedostaje onih koji će ih izgraditi, nego je čitav niz unutrašnjih radova za koje su potrebni drugi stručnjaci, ali ih nema, piše Večernji list.

Prema riječima Saše Torlakovića iz Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala mlađi radnici s ovih prostora otišli su u inostranstvo.
Problem nije samo Njemačka kojoj nedostaje, po službenim podacima, 380.000 radnika u građevinskom sektoru, a neslužbeno i do milion, nego i Slovačka koja traži 2.000 građevinara, ali i Slovenija.

I susjedna Hrvatska iscrpila je radnu snagu iz BiH, što je potvrdio poduzetnik Dragutin Kamenski.

– Tačno je da nema radnika ni u Hrvatskoj ni u BiH. Mi smo uspjeli pronaći nešto radnika u Albaniji. No, javlja se problem kod uvoza jer radnici najčešće ne raspolažu dovoljnim znanjima i kompetencijama potrebnim za realizaciju projekata. Posebice je otežavajuća komunikacija, kazao je Kamenski.

Građevinski radnici mogu zaraditi od 1500 KM i više u BiH, međutim, zov Zapada je privlačniji…

Reklama

 

Izvor: Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu