Connect with us

TRŽIŠTA

Svaki treći radnik u RS zaposlen u poljoprivredi

Objavljeno

 


Poljoprivreda

U Republici Srpskoj lane je u poljoprivredi radilo 94.000 zaposlenih, što je za 5,6 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.


Broj zaposlenih u poljoprivredi čini 30 odsto od ukupnog broja zaposlenih ili 10,2 odsto od ukupnog broja radno sposobnog

stanovništva, pokazuje analiza Zavoda za statistiku RS.

Od ukupnog broja zaposlenih u poljoprivredi, njih 83 odsto radilo je puno radno vrijeme, a preostalih 17 odsto kraće od punog radnog vremena.
Prosječno trajanje sedmičnog rada u poljoprivredi tokom 2017. godine iznosilo je 41,4 čas, odnosno 43,7 časova kod muškaraca i 37,6 časova kod žena zaposlenih u poljoprivredi.

Učešće bruto dodate vrijednosti poljoprivrede u formiranju BDP-a RS lane je iznosilo 6,9 odsto, što je za 0,8 odsto više nego godinu ranije.

Sa učešćem od 9,7 odsto u formiranju BDP-a, agroindustrija, odnosno proizvodnja i prerada poljoprivrednih proizvoda, predstavlja jednu od najznačajnijih oblasti ekonomije u RS.

Reklama

 

Izvor: Srpskainfo.com

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu