Connect with us

TRŽIŠTA

Energia naturalis kreće u preuzimanje Luke Ploče

Objavljeno

 


Luka Ploče

Energetska i logistička kompanija Energia naturalis (ENNA) izvijestila je u petak o nastanku obaveze na objavu javne ponude za preuzimanje Luke Ploče, s obzirom da je transakcijom od 16. januara i stjecanjem novih 2.848 redovnih dionica prešla kontrolni prag od 25 posto dionica Luke Ploče.

Dionice Luke Ploče (ZSE:LKPC-R-A) distugle su cijenu od 396 kuna, što je njhova najviša zaključna vrijednost još od 10. septembra prošle godine.

Krajem oktobra prošle godine VTTI, globalni nezavisni operator za energetsko skladištenje i Energia Naturalis Holding (ENNA) potpisali su ugovor kojim VTTI stječe 70% Adriatic Tank Terminala (ATT) u Luci Ploče, glavnoj jadranskoj luci za brodove dubokog gaza.
VTTI i ENNA zajedno će proširiti i upravljati novoizgrađenim terminalom u Luci Ploče.

Prva faza ATT-a već je dovršena: u septembru 2016., dovršena je izgradnja 50.000 m3 kapaciteta za bijele derivate. Druga faza osigurat će preko 200.000 m3 naftnog skladišnog kapaciteta, kao i 60.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina. To je najveći novi projekt za skladištenje ukapljenog naftnog plina u srcu Jadrana. U budućnosti bi dodatni prostor omogućio treću fazu projekta, čime bi se dobio dodatni skladišni kapacitet od najmanje 100.000 m3 za naftne proizvode.

Luka Ploče jedna je od najznačajnijih strateških luka dubokog gaza u srednjem Jadranu. Njena odlična saobraćajna povezanost i povoljna geostrateška pozicija čine ju prirodnim čvorištem, čime se omogućava efikasna povezanost između Jadrana, Mediterana i centralne Evrope. Trenutno se gradi pristanište dubokog gaza koje će većim brodovima omogućiti pristanak u luku, te time otvoriti jadransko tržište svjetskoj energetskoj trgovini.

Reklama

 

Izvor: SeeBIZ.eu.

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu